Müteahhitlikte Yeni Dönemin Dikkat Çeken Detayları

Türk Standartları Enstitüsü iş birliği sonucu artık müteahhitlik özelliklerinde değişiklik olacağından bahseden Türkiye İnşaat Sanayicileri İş

Türk Standartları Enstitüsü iş birliği sonucu artık müteahhitlik özelliklerinde değişiklik olacağından bahseden Türkiye İnşaat Sanayicileri İş

Türk Standartları Enstitüsü iş birliği sonucu artık müteahhitlik özelliklerinde değişiklik olacağından bahseden Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Celal Koloğlu, ayrıca Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Türkiye Arabuluculuk Merkezi açılışını da gerçekleştirdiklerinden bahsetti.



Yüklenici Vasıflarında Değişim


Geçen sene inşaat sektörü için birçok olumsuzlukların yaşandığı bir zaman dilimi olarak gördüklerini belirten Koloğlu, bu olumsuzlukların en zirvesinde ise fiyat farklılıklarının geldiğinin altını çizdi. Sorunun da acilen çözülmesi gerektiğini belirten Koloğlu, ihaleye girenlerin teklif sunarken yapmaları gereken bazı hesaplamaların bulunduğunu anlattı. Bu hesaplamaların neticesi alınan ihale sonrası yüklenicinin karşılaştığı fiyat artışlarına değinen Koloğlu, ön görülmesi pek mümkün olmayan bu durum karşısında da yüklenici çok zor durumlara düşebiliyor, dedi. Bu durum karşısında ihalelerde yapılacak sözleşmelerde olmaz ise olmaz bir şartın konmasının gerekliliğini vurgulayan Koloğlu, şartın da doküman fiyatındaki farklılıklar alması gerektiğini belirtti.

Ülkemizde hemen herkes yüklenici vasfı taşıyabiliyor diyen Koloğlu, ülkemizdeki yüklenici sayısının Avrupa yüklenici sayısının an katından daha fazla olduğunu da ayrıca söyledi. Bu eleştirilerin artık tarihin sayfalarında yer alacağını anlatan Koloğlu, artık yüklenicilikte yepyeni bir dönem başlıyor, dedi. Bu mesleğe dair özelliklerin belirleneceğine vurgu yaptı.


Türk Standartları Enstitüsü İle Ortak Çalışma


Müteahhitlik mesleğinin bazı kıstaslarının tespitine çalışıldığına vurgu yaptı. Bu amaç ile Türk Standartları Enstitüsü ile ortak çalışma yaptıklarını ifade eden Koloğlu, inşaat sektöründe yepyeni bir döneme adım atıldığını vurguladı. Gerek Türk Standartları Enstitüsü gerekse de Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası olarak meslekteki deneyimlerini de katarak yüklenici mesleğine dair kıstasların belirlenmesinde ortak çalışacaklarını anlattı. Alanında etkin ve yetkin kişilerden oluşacak bir komite kurulacağını anlattı. Kıstasların tespit edilip yayımlanmasının sağlanmasının hemen peşinden de bu kıstaslara dair belgelerin edinilmesi aşamasına geçileceğinin altını çizdi. Böylelikle yüklenici mesleğinde yepyeni bir dönemi başlatmış olacaklarını anlattı.

Türk Standartları Enstitüsünün sağladığı güvence ile hem şeffaf hem güvenilir hem de tarafsız bir şekilde oluşturulacak sisteme değine Koloğlu, Gerek Türk Standartları Enstitüsü gerekse de Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının ortaklaşa yürüttükleri bu proje ile sektöre faydalı gelecek bir hizmeti başarmış olacağız dedi.

Emlak Haberleri Haberleri