Naci Görür'den İstanbul'a yeni deprem uyarıları! İlçe ilçe riskli ve risksiz yerleri açıkladı!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür olası İstanbul depremi ile alakalı olarak yeni beklentileri açıkladı. İlçe ilçe uyarıda bulunan Prof. Dr. Naci Görür zemini sağlam olan ilçeleri de açıkladı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremin ardından gerçekleşen yıkımın boyutunun çok fazla olması depreme yönelik büyük bir farkındalık ortaya çıkmasına neden oldu. Bilim insanları uzun yıllardır İstanbul’da büyük bir deprem beklentisi içerisindeler. Depremin zamanının bilinmesinin imkansız olmasından dolayı olası bir deprem durumunda İstanbul’da neler olabileceği merak konusu oluyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ihtimaller dahilinde olan İstanbul depremine dair yeni değerlendirmelerde bulundu.

DEPREM KAÇ ŞİDDETİNDE BEKLENİYOR?

İstanbul’da beklenen depremin büyüklüğünü ve şiddeti hakkında bilgi veren Prof. Dr. Naci Görür, “Bizim İstanbul’da beklediğimiz deprem minimum 7,2, maksimum 7,6 olacaktır. Depremin büyüklüğü ile şiddeti farklı konulardır. Deprem büyüklüğü demek ortaya çıkan enerji miktarıdır. Deprem şiddeti derseniz bu ortaya çıkan enerjinin etkisiyle hissedilen sarsıntıdır. İstanbul’da eğer 7 büyüklüğünde bir deprem olursa eviniz sahile yakın bir alandaysa hissedeceğiniz deprem şiddeti 9 olacaktır. İç kısımlara gidildikçe bu şiddet azalacaktır.” dedi.

AVRUPA YAKASINDA ZARAR DAHA ÇOK OLACAK

İstanbul’da güvenli ve güvensiz ilçeleri açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Bu beklediğimiz deprem meydana geldiğinde Avrupa yakasında çok daha büyük hasar ile karşılaşılacak. İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçeler ise depremin şiddetini en az hissedecek yerleşim yerleri olacaklar. Ancak bunu tam bir sınıflandırma ile ayıramazsınız. Zemin yapısı da bunda belirleyici olacaktır. İstanbul’un kuzeyinde olmasına rağmen depremi 7-8 şiddetinde hissedecek yerler de vardır.

KUZEYE GİTTİKÇE SAĞLAM ZEMİNLER GÖRÜLÜYOR

Istranca’lara doğru giderseniz depremin şiddetinin düştüğünü görürsünüz. Güney bölümlerde depremin şiddeti en fazla 9, kuzey bölümlerde ise 6 şiddetlerin olur. Eğer zemin eski kayalardan oluşuyorsa oralar sağlamdır. Pendik, Tuzla, Maltepe, Kartal, Kadıköy’den kuzeye doğru gittikçe sağlam zeminlerle karşılaşıyorsunuz. Mesela Çamlıca’da zemini sondajla bile zor kazarsınız. Ancak Ataşehir için zemini sağlam diyemeyiz.” ifadelerini kullandı.

AVCILARDA SIVILAŞMA, GEBZE'DE AĞLAM GRANİT ZEMİNLER!

İstanbul’un ilçelerinin depreme karşı durumlarını değerlendirmeye devam eden Prof. Dr. Naci Görür, “Avcılar inşaat yapılabilir nitelikli alanlara sahiptir. Ancak orada kimi yerlerde sıvılaşma olabilir. Bu da deprem etkisini arttırıp vereceği zararı büyütebilir. Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de en küçük bir şey yapsan zeminde kayma görebilirsiniz. Gebze yakınlarında ise granitler var ve oralar inanılmaz sağlamdır diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri