NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur'dan Kritik Uyarı! Konut Üretimi Durdu, Ne Bulabilirseniz Alın!

Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından birisi olan NEF’in Yönetim kurulu Başkanı Erden Timur, konut piyasasına dair değerlendirmelerde bulundu. Konut fiyatlarında artış devam edecek mi?

Türkiye’de konut piyasasında son dönemlerde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Konut arzında meydana gelen azalmalar, gerçekleşen fiyat artışları, azalan satışlar başlı başına bir krizi işaret ediyor. NEF Yönetim kurulu Başkanı Erden Timur konut piyasasına dair çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

KONUT PİYASASINDA ARZ SIKINTISI VAR

Yaşanan arz sıkıntısına dikkat çeken Erden Timur, “Gayrimenkul sektöründe bir arz sıkıntısı ile karşı karşıyayız. Elde bulunan konutlar da sadece zararına fiyatlarla satılabiliyor. Şu anda konut piyasasında arzın yeterli seviyede olmamasının sonuçları yaşanıyor. İnsanlar sadece satılık değil kiralık konut da bulamamaya başladılar. Arz artmıyor çünkü maliyetler inanılmaz bir seviyeye yükseldi. Hangi maliyetle inşa edip kaç TL’ye satış yapacaksınız? Bu bilinmezlikte sektör konut üretimi yapma riskine giremiyor. Bu da haklı bir gerekçe olarak değerlendirilebilir.” dedi.

İNŞA EDİLEN KONUTLAR ZARARINA SATILDI

İnşaat maliyetlerine dair dikkat çekici rakamlar veren Erden Timur, “Son bir yılda alüminyum yüzde 398, bakır yüzde 339 fiyat artışı görmüş. Demir şu anda 16 Bin TL, çimento 1.000 TL, beton 800 TL... Bu fiyatlarla nasıl konut üretimi yapacaksınız. Tamamlanan konutlar satışa çıkarıldı ve zararına satıldı. Ev fiyatları yükseldi ama maliyet artışları tam olarak fiyatlara hiç yansıtılamadı. Sektör ne yapacak? Yüksek maliyetle konut üretip zararına satarak bir sektör varlığını sürdürebilir mi? Mecburen üretim azalıyor ve konut üretilmiyor.” ifadelerini kullandı.

NE BULABİLİRSENİZ ALIN VE GAYRİMENKULLERİNİZİ ASLA SATMAYIN

Ev satın almak isteyenlere de tavsiye veren Erden Timur, “Şu anda orta sınıf diye tabir ettiğimiz insanlarımızın ev satın almaları çok zor bir duruma geldi. İnsanlar taksit ödeyerek ev alma imkanına sahip değiller. Konut kredisi faizleri çok yüksek ve aynı şekilde ev fiyatları da yüksek. Yani bir ev atın alabilmek için insanın yanında bir birikimi olması gerekiyor. Diğer taraftan ise ikinci el konutlara da yükselen bir ilgi var. Ben birikmiş parası olan insanlara hiç düşünmeden, ne bulabilirlerse ev almalarını öneriyorum. Ayrıca bir gayrimenkulleri varsa da kesinlikle satmamalarını tavsiye ediyorum. Enflasyona karşı sizi koruyan tek ürün gayrimenkul ve bundan dolayı elden çıkarılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri