Gayrimenkuller için miras durumu oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bir kişinin vefat etmesinin ardından onun sahibi olduğu gayrimenkuller mirasçıları arasında paylaşılmaktadır. Ancak kimin, ne payda miras alacağı kanunla belirlenmiştir. Bazı özel şartların da devreye girmesi ile miras paylaşımında kafaları karıştıracak özellikler ortaya çıkabilmektedir.
NİKAHSIZ EŞ YASAL MİRASÇI MIDIR?
Nikahsız eşlerin mirastaki payları da merak edilmektedir. Nikahsız bir eş mirastan hak alabilir mi? Nikahsız eşler arada yasal bir bağlantı olmadığından dolayı herhangi bir şekilde mirasçı olarak kabul edilmemektedirler. Mirasçıların sınıflandırıldığı 3 zümrede de nikahsız eşe yer verilmemektedir. Bir kişinin vefat etmesi durumunda nikahsız eş herhangi bir miras iddiasında bulunamamaktadır.
NİKAHSIZ EŞLER NASIL MİRASÇI OLABİLİRLER?
Nikahsız eşlerin mirasçı olabilmeleri bazı özel durumlarda mümkün olabilmektedir. Bunun için bir vasiyetname olması gerekmektedir. Vasiyetname yazılır ve nikahsız eşe miras bırakılırsa diğer mirasçıların saklı paylarına müdahale edilmedikçe nikahsız eş mirastan pay alabilir. Ayrıca ölüme bağlı bir tasarruf ile de mirasçı olunabilmektedir.
Nikahsız eşler yasal olarak mirasçı kabul edilmeseler de destek tazminatı talebinde bulunabilmeleri yasalara göre mümkündür. Destek tazminatı evlenme tarihine göre hesaplanır. Bu hesaplama ile nikahsız eşlere bir maddi imkan hakkı sunulabilmektedir. Yalnız bu oldukça zor bir yoldur.
Öte yandan nikahsız eşler ile evlilik dışı çocukların mirasçılıkları arasında farklar vardır. Evlilik dışı olan çocukların miras hakları evlilik içi olan çocukların miras haklarından farksızdır. Bu çocuklar diğer çocukların oranında mirasta hak sahibidirler. Çocukların mirasçılığı evliliğe bağlı olan bir durum değildir. Çocuklar evlilik dışından da soy bağını ispat edip yasal mirasçı olabilirler.