Nisan 2022 Kira Artış Oranı Belli Oldu Mu? Kira Sözleşmesi Yenileyecek Dikkat

Nisan ayında kira sözleşmesi yenileyecek olanlar kira artış oranlarını, TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon verilerine göre belirleyecekler. Peki Nisan 2022 kira artış oranı ne zaman belli olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan enflasyon oranları kira artış oranının hesaplanması ile bulunacak. Nisan ayı ile birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanacak yeni sözleşmeler ise TÜİK verilerine göre hesaplanacak. Hem ev sahiplerinin hemde kiracıları doğrudan ilgilendiren veriler ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

NİSAN 2022 DÖNEMİ KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan düzenleme gereği, kira artış oranı hesaplamasında son ay ilan edilen TÜFE oranları üzerinden hesaplama yapılır. Bakanlığın düzenlemesi kira artış oranı yani kira zam tutarının hesaplanmasında en yüksek zam tutarı son 12 ayın TÜFE oranlarına göre olacak. 12 aylık TÜFE oranları ise her ay yenilenir.

Nisan ayında da yenilenecek olan verilerde TÜİK'in açıklayacağı oran mart ayı enflasyon oranı olacak. Mart 2022 dönemi enflsayon oranı açıklandığında nisan ayı için son 12 ayın enflasyon oranları da belli olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ayın 3. günü bir önceki ayın enflasyon oranlarını açıklar. Açıklanan veriler üzerinden son 12 ayın enflasyon oranları belli olur. Bu oran ile kira sözleşmeleri yenilenir.

Nisan Ayı için; 3 Nisan 2022 Pazar gününe denk geldiği için enflasyon oranları 4 Nisan Pazartesi günü açıklayacak. Pazartesi günü sabah saat 10.00 itibariyle TÜİK hem aylık hem yıllık hemde son 12 ayın verilerini ilan edecek. Bu kapsamda Nisan ayında kira sözleşmesi yenileyecek olanlar da en yüksek kira zam oranını 4 Nisan Pazartesi günü öğrenecekler.

KİRACILAR VE EV SAHİPLERİ ANLAŞABİLİRSİNİZ

TÜİK verilerine göre ilan edilen kira artış oranı uygulanabilecek en yüksek zam tutarıdır. Bu oran dışında ev sahipleri ve kiracılar anlaşmaları halinde daha düşük tutarda yada hiç zam uygulamadan sözleşme yenileyebilirler.

Emlak Haberleri Haberleri