Nisan Ayı Kira Artış Oranı 2021 Nasıl Hesaplanacak?

Ev sahipleri ve kiracılar tarafından merakla beklenen Nisan ayı kira artış oranı için geri sayım başladı. Peki, Mart ayı enflasyonu açıklandı mı, Nisan'da kiralara kaç TL zam geldi, gelecek, kira artışı zammı nasıl hesaplanacak, konut ve işyeri kira artışı zam oranı nasıl hesaplanır?

Kiracıların ve ev sahiplerinin beklemiş oldukları Mart ayı enflasyonu rakamları TÜİK tarafından ilan ediliyor. Açıklanan TÜİK TEFE TÜFE Mart 2021 enflasyon rakamları ile beraber Nisan ayı resmi kira artışı zam oranı da belirlenmiş olacak.

EV SAHİPLERİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Ev sahibinin kiraya yapacağı zam oranı TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları üzerinden belirlenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması o ay için ev sahipleri tarafından kiraya yapılabilecek en yüksek zam oranı sınırı olarak uygulanmaktadır.

Bu rakamın üzerinden zam yapılması kanunen yasaklanmış olup altındaki bir zam oranı için ise ev sahibi ile kiracının karşılıklı anlaşması önemlidir. Örneğin Ocak ayı için açıklanan TÜFE ortalaması yüzde 12,28 olarak ilan edilmiş olup ev sahibi kiracısına en fazla yüzde 12,28 oranında zam yapma hakkına sahiptir. Ev sahibinin kiraya yüzde 13 zam yapması kanunen yasaklanmıştır.

Ancak ev sahibi ile kiracı karşılıklı olarak anlaşarak yüzde 5 , yüzde 10 gibi rakamı aşmayan bir oran üzerinden zam yaparak sözleşmesini yenileme hakkına sahiptir.

2021 NİSAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI

Ocak 2021 kira artış oranı yüzde 12.28

Şubat 2021 kira artış oranı yüzde 12.53

Mart 2021 kira artış oranı yüzde 12.81

Nisan 2021 kira artış oranı: Bugün saat 10:00 itibari ile açıklanacak olup ilan edilir edilmez sitemizden örnek kira artışı oranı hesaplaması ile takipçilerimize anlık bildirim olarak atılacaktır. Kiraya yapılacak olan zam oranı, emlak haberleri, bankaların kredi kampanyaları, günlük son dakika haberlerini takip etmek isteyenler için uygulama linklerimiz;

Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Huawei AppGalerry uygulamamız için TIKLAYINIZ



KİRA ARTIŞ ORANI RAKAMLARI AÇIKLANDI: KİRA ZAMMI HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ...

KİRA ARTIŞ ORANI TÜFE Mİ ÜFE ÜZERİNDEN Mİ HESAPLANACAK?

Yeni Ekonomi Programı kapsamında yapılan düzenleme ile kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştır.

Son yıllarda ne yazık ki enflasyon rakamlarında yaşanan hızlı yükseliş trendi kiracıları mağdur ederken yapılan düzenleme ile daha yüksek çıkan ÜFE ortalaması yerine TÜFE ortalamasının kullanılması ile beraber kiracıların enflasyon karşısında ki mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır. Kanuni düzenleme sonrasında resmi kira zam oranı ÜFE yerine TÜFE rakamları kullanılmaktadır.

Bu rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilmekte olup aylık olarak düzenli olarak kurumun resmi internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır.



KONUT VE İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları her ay kurumun resmi internet sitesi üzerinden takip eden bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde duyurulmaktadır.

Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması resmi kira artış oranı olarak uygulanır. Yapılan yasal düzenleme ile hem ev sahipleri hem de işyeri sahipleri o ay için TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması rakamı üzerinden kiraya zam yapma hakkına sahiptir.

Kira artış oranı örnek hesaplama işlemi için Ocak ayında TÜFE ortalaması yüzde 12.28 olarak ilan edilmiş olup kirası bin lira olan bir kiracı için kira artış tutarı 122,80 lira olup zamlı kira tutarı ise bin 122,80 lira olarak uygulanacaktır. Ev ya da işyeri sahibi tarafından yapılabilecek olan maksimum zam oranı bu rakam olup bu tutarın üzerinde zam yapılması kanunen yasaktır.

Yasal sınır aşıldığı için resmi kira sözleşmesi üzerinde taraflar arasında karşılıklı imza atılarak kabul edilse dahi bu rakamın üzerinde zam yapılması kesinlikle yasaktır. Yüksek zam yapan ev sahibi yasal olarak suç işlemekte olup, kiracı tarafından kiraya zam itirazı için dava açılabilir.

Emlak Haberleri Haberleri