Adalet Bakanlığı tarafından taşınmaz satış sözleşmeleri ile alakalı olarak bir yönetmelik yayınlandı. Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile gayrimenkul satışlarında uygulanacak kurallar belirlendi.
TAPU SATIŞ İŞLEMİ NOTER BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Uygulamaya giren yönetmeliğe göre noterler taşınmaz satış sözleşmelerine dair başvurular sadece Türkiye Noterler Birliği’nin e-randevu ve başvuru uygulamasından e-devlet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru uygulamasında listelenen taşınmazlardan satışı yapılacak taşınmaz seçilecek. Sisteme ardından kimlik bilgileri işlenecek. Taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasındaki satış bedeli girilecek. Tüm bu bilgilere dair belgeler Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi’ne işlenecek. Taraflar sisteme yükledikleri bu belgelerin asıllarını randevu tarihinde işlem yapacakları noterliğe ibraz edecekler. Başvuru sırasında hangi noterde işlem yapılmak istendiği de seçilecek.
Randevu talebi Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi’nden işlem yapılmak istenen noterin başvuru ekranına düşecek. Noter bu başvuru üzerine Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi üzerinden başvuru belgesi düzenleyecek. Noter eğer fiili veya hukuki bir nedenden dolayı başvuru belgesi düzenleyemiyorsa başvuru reddedilecek ve tarafların yeni bir noterlik seçerek başvurularını güncelleme imkanı olacak. Bu durum taraflara sisteme işlenecek telefon numaraları üzerinden kısa mesajla bildirilecek.
Noterler düzenledikleri başvuru belgesini Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS) üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne iletecek. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait tapu kayıt bilgileri TAKPAS’Tan sorgulanabilecek. Eğer taşınmaza ait kayıt ve belgeler eksikse bu eksikliklerin giderilmesi yine TAKPAS üzerinden talep edilebilecek. Bu eksiklikler en geç üç iş günü içerisinde ilgili tapu müdürlüğü tarafından giderilerek sisteme işlenir. Tüm bu sürecin ardından noter taşınmazın satışına ilişkin bir engel yoksa sözleşmeyi hazırlar.
10 GÜN SÜRESİ VAR
Noter tarafından sözleşme yapılırken aynı zamanda yapılacak olan işleme dair döner sermaye hizmet bedeli ile tapu harcı ödemeleri için e-tahsilat seri numarası üretilerek notere iletilir. Tarafların randevu saatinden önce bu bilgi ve ödeme yöntemi taraflara kısa mesajla bildirilir. Randevu saatinde noterliğe gitmeyen taraflar ise 10 gün içerisinde notere başvurarak bu işlemi yapabilirler. Bu sürede işlem yapılmazsa tüm başvuru iptal edilir.
TAPU SENEDİNİ NOTER VERECEK!
Noter taşınmaz satış sözleşmesi düzenlerken taşınmaz üzerinde hak ve yükümlülükler varsa bunu taraflara bildirir. Bu hak ve yükümlülüklere rağmen işlem yapılmak isteniyorsa işleme devam edilebilir. Buna dair beyan da sözleşmede yer alır. Sözleşme imzalandıktan sonra noter TAKBİS’te tüm işlemleri tamamlar. Sözleşme TAKBİS’e girildikten sonra tapu müdürlüğü taşınmazın tapu siciline tescilini yapar. Bu işlemin tamamlanmasının ardından taraflara noter tarafından tapu senedi verilir.
MASRAFLAR BELİRLENDİ!
Yayınlanan yönetmelikte tüm bu işlemlerde tarafların ödemeleri gereken ücretlere dair detaylar da yer aldı. Tapu harcı ve döner sermaye hizmet bedeli hesaplanarak tahsil edilir. Noterin yapacağı sözleşme damga vergisinden ve bu işlemlere dair kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisna tutulur. Taşınmaz satış sözleşmesi için noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 TL’den az ve 4 Bin TL’den fazla olamayacak. Bu ücret her yıl yeniden değerleme oranı kadar arttırılacak.
GEÇİCİ MADDE EKLENDİ
Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre bu yönetmelik yürürlüğe girdi. Ancak ilgili bilişim sisteminin kurulduğunun Adalet Bakanlığı tarafından duyurulacağı tarihe kadar uygulanamayacağına dair geçici bir madde de yönetmelikte yer aldı.