Ödenmeyen Aidat İçin İcra Takibi Ev Sahibine Mi Yoksa Kiracıya Mı Yapılır?

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimlerin ödenmeyen aidatlar için icra takibini kiracılara mı yoksa ev sahiplerine mi yapabilecekleri merak ediliyor. Ödenmeyen aidattan kim sorumludur?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak giderler için kat maliklerinin ödemeleri gereken para olan aidatlardan kimlerin sorumlu oldukları merak ediliyor. Apartman ve site yönetimleri genel işleyişin devamı için bazı giderler yapmaktadırlar. Bu giderler de kat malikleri tarafından ortaklaşa karşılanmaktadır. Ancak kiracılı evlerde iş biraz karmaşık bir hal almaktadır. Apartman ve site aidatından kiracı mı yoksa ev sahibi mi sorumludur?

AİDAT SORUMLULUĞU KİMİNDİR?

Apartmanlarda ve sitelerde aidatların ana sorumluluğu kat maliki sıfatıyla ev sahiplerine aittir. Ancak bu durum kiracıları aidatlar konusunda sorumluluk alanının dışında bırakmaz. Kiracılar imzaladıkları kira sözleşmeleri ile aidat ödemelerine dair sorumlu olurlar. Kiracılık süresince kiracılar aidat sorumluluklarını yerine getirmek durumundadırlar.

Apartman ve site yönetimleri ödenmeyen aidatları ne şekilde tahsil edebilecekleri ne merak konusu oluyor. Bu durumda yönetimler icra takibi başlatma hakkına sahiptirler. Lakin bu icra takibi hem ev sahibine hem de kiracı hakkında başlatılmalıdır. Ev sahivinden eğer aidat alınamazsa kiracıdan talep edilebilir.

Kiracının aidat sorumluluğu kiracılık devam ettikçe vardır. Kiracı evi boşaltmış ve kiracılık ilişkisi sona ermişse geçmiş aidatlar yasal olarak kiracılardan talep edilemez. Bu durumda aidatları ev sahipleri ödemek zorunda kalırlar. Ödenmeyen bu aidatlar icra yoluyla da tahsil edilebilir.

Aidat ödemeleri konusunda dikkat edilmesi gereken kısım ise gecikme cezasıdır. Ödenmeyen aidata her ay yüzde 5 oranında gecikme cezası uygulanmaktadır. Yıllık yüzde 60 olarak uygulanan bu ceza özellikle dikkatli olmayan ev sahipleri için büyük bir risktir. Ev sahipleri bir anda katlanmış aidat borcu ile karşı karşıya kalırken bu borç icra kanalıyla tahsil edilmek istendiğinde evlerini bile kaybedebiliyorlar.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri