Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden olan ODTÜ’de Mimarlık Fakültesi öğrencileri deprem felaketinin ardından ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu’nu kurdular. İnşaat mühendisliği bölümünün de desteklediği bu projede geçici veya uzun süreli, alternatif malzemelerle üretilebilecek, doğaya zarar vermeyecek barınma çözümleri üzerinde çalışmalar yapılıyor.
KAĞIT MASURA EV YAPILDI!
ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu çok önemli bir girişimde bulundu. Japonya’dan Shigeru Ban Architects ve Voluntary Architects Network işbirliğiyle “Paper Log House (Kâğıt Masura Ev)” projesinin tasarımını ve prototip yapımını gerçekleştirdi. Evlere adını da veren masura malzemesi karton ve tahta gibi ürünlerden yapılan silindir anlamına geliyor.
HERKES YAPABİLİR
Yapılan ilk prototip ev Bohşin İlkokulu’nun bahçesine kuruldu. Bu ev hakkında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan bir değerlendirme yaparak, “çevre dostu olan yapıda kolon olarak kullanılan kağıt masura geri dönüştürülmüş kağıttan üretildi. Bu ekonomik anlamda da avantaj sağlıyor. Masura Ev yapımı, sökümü ve afet bölgesine nakliyesi oldukça kolay. Hiç bilgi sahibi olmayanlar bile 10 günlük teknik destek ile bu evleri 1-2 günde inşa edebilirler. Yapının kurulumu 1 günde tamamlanıyor.
110 BİN TL'YE EV!
Yapının birleşim detaylarında, kolonların duvarlarla ve zeminle birleşiminde Japon mimarisine özgü detaylar bulunuyor. Yapının dış cephesi ise hava olaylarına karşı özel koruyucu boyalarla yalıtılıyor. Yonga levhalardan yapılan duvarların içine ve ahşap döşemenin altında da ısı yalıtımı bulunuyor. Bu evin maliyeti 110 Bin TL oluyor. Isınma elektrikle de sağlanabiliyor.” dedi.
Temelsiz olarak kurulan bu evlerde temel yerine kasalar ve kum torbaları kullanılıyor. Depreme karşı dayanıklı olan bu yapı en az 3-4 yıl sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor.