Yükselen kiralık ev fiyatları nedeni ile geride bıraktığımız sene yüz yüze eğitimde barınma krizi patlak vermişti. Pek çok öğrenci barınamıyoruz adı verilen eylemlere katılmış, soruna dikkat çekmek için parklarda çadır kurarak yatmıştı. Devlet yurt sayısını arttırarak soruna çözüm ararken yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce benzer sorunlar yaşanmaması adına alınabilecek önlemler açıklandı.
Özellikle de pandemi döneminde home ofis çalışma sistemine geçiş yapılması, pandemi sonrası hibrit çalışma modelinin kalıcı hale gelmesi, daralan ekonomi ve yükselen kiralar nedeni ile şirketlerin masraf kesintisine gitmeleri ile büyük plazalar ve ofisler boş kalmaya başlamıştı.
BOŞ KALAN OFİSLER, İŞYERLERİ VE PLAZALAR ÖĞRENCİ YURDU OLUR MU?
Son dönemde İstanbul'da pek çok noktada dikkat çeken dev plazaların üzerinde yazılı bulunan kiralık ilanları yeni üniversite kayıt dönemi öncesi yeniden yurt önerisini gündeme getirdi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı "Özellikle büyükşehirlerde yeterli konut stoklarımız yok ve talep artmaya devam ediyor. Bu durumdan ilk etkilenecek kişiler de yüksek bir oranda üniversiteye yeni yerleşen gençler olacak.
Bu öğrencilerin barınma problemini çözemediğimiz takdirde yaklaşık iki ay sonra çok ciddi daha farklı durumları konuşuyor olacağız. Bu nedenle Gençlik ve Spor Bakanlığımızın nezdinde YURTKUR'un yapabileceği kiralamalarla ya da belediyelerin iştirakleri çerçevesinde yapılabilecek kiralamalarla veya bu plazaları girişimcilere verilebilecek bazı geçici düzenlemelerle, en azından buraların toplu bir barınma amacıyla kullanılması çok daha mümkün hale gelebilir" diyerek bunun için belediyelerin üniversiteler ile bu plazalar arasında servis hattı desteği vermesinin yeterli olacağını dile getirdi.