Olası İstanbul Depremi Senaryosu: Binlerce Bina Yıkılacak, Yurt Genelinde Elektrik Kesintisi, Yağma, İletişim Çökecek

Beklenen İstanbul Depremi hakkında bir raporda TÜSİAD ve TÜRKONFED hazırladı. Patronların hazırladığı raporda felaket senaryoları gözler önüne serildi.

İstanbul ve Marmara bölgesini etkilemesi beklenen Büyük İstanbul Depremi hakkında bir araştırma raporu da patronların derneği olarak anılan TÜSİAD ve TÜRKONFED tarafından yayımlandı. Yayımlanan raporda 7.5 şiddetinde yaşanan bir deprem sonrasında olabileceklerin olası senaryosu işlendi.

‘Belirsizliğe Hazırlanmak: Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?’ başlığı ile Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Sektörel Dernekler Federasyonu’nun (SEDEFED) iş birliğiyle hazırlanan raporda İstanbul'un beklenen depreme ne kadar hazır olduğu irdelendi. Çalışılan senaryoda depremin şiddeti 7,5 olarak baz alındı.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ SONRASI NELER OLACAK?

1999 senesinde yaşanan ve büyük bir yıkıma sebep olan depremin ardından uzmanlar bölgede yeni ve daha büyük bir deprem alarmı vermişti. Aradan geçen uzun süreye rağmen ne yazık ki kentsel dönüşüm çalışmaları sürekli sekteye uğrarken hem riskli yapı tespiti yapılması hem de riskli olan binaların yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması konusunda sorunlar yaşanmıştı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu imzası ile yayımlanan raporda 7,5 şiddetindeki bir depremde 194 bin binanın orta ve üstü, 48 bin binanın ise ağır ve çok ağır hasar alabileceği, deprem sonrası yıkılan binaların üzerinde yer alan baz istasyonları nedeni ile cep telefonu iletişim ağının çökebileceği, uzun süreli ve yurt geneline yayılan elektrik kesintilerinin yaşanabileceği, insanların gıda için marketleri yağmalayabileceği gibi son derece korkutucu bilgilere yer verildi.

Emlak Haberleri Haberleri