Ölünceye Kadar Bakım Sözleşmesi İle Yapılan Tapu Devri İptal Edilir Mi?

Gayrimenkullerin devrinde uygulanan bir usul de ölünceye kadar bakma sözleşmesidir. Bu şekilde tapu devirleri yapılabilir. Peki bu şekilde devredilen tapular iptal edilir mi?

Miras konusunda yaşanan anlaşmazlıklar mahkeme kapılarında son bulmaktadır. En çok üzerinde tartışma yaratan mesele ise bir kişinin sahip olduğu gayrimenkulü bir başkasına ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile devretmesidir. Bu sözleşme ile kişi tapusunu devredeceği gayrimenkulü karşılığında kendisinin ölünceye kadar bakımını sağlamaktadır. Yasal olarak bu yolla tapu devri yapılabilmektedir. Peki böyle bir tapu devri iptal edilebilir mi? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl yapılır?

ÖLÜNCEYE KADAR BAKIM SÖZLEŞMESİ İLE KİME MİRAS BIRAKILABİLİR?

Ölünceye kadar bakım sözleşmesi yapılarak gayrimenkul miras devri yapılabilir. Bu şekilde kimlerin miras alabilecekleri merak edilmektedir. Miras bırakan yasal mirasçıları içerisinden birisine bu şekilde miras bırakabildiği gibi konunun bir diğer tarafının yasal mirasçı olması da şart değildir. 3. kişilere de ölünceye kadar bakım sözleşmesi ile miras bırakılabilir.

ÖLÜNCEYE KADAR BAKIM SÖZLEŞMESİ NEREDE YAPILIR?

Kişi eğer ölünceye kadar bakım sözleşmesi yapmaya karar vermişse bunun bazı yolları vardır. İki kişi arasında düzenlenecek olan basit bir sözleşme ile bu tapu devri ilişkisi kurulamaz. Bundan dolayı ölünceye kadar bakım sözleşmesi ya noterlerde ya da sulh hukuk hakimliğinde yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan ölünceye kadar bakım sözleşmesinin yasal bir geçerliliği olacaktır.

ÖLÜNCEYE KADAR BAKIM SÖZLEŞMESİ İLE YAPILAN TAPU DEVRİNİN İPTALİ MÜMKÜN MÜ?

Ölünceye kadar bakım sözleşmesi ile devredilen bir tapunun iptal edilebilir olup olmadığı sıklıkla merak edilmektedir. Bunun bazı iptal yolları bulunmaktadır. Öncelikle bu sözleşme 2 tanık eşliğinde yapılmak zorundadır. Ayrıca noter ve sulh hukuk hakimliğinde bu sözleşmeler tesis edilmeli bu kurallar yerine getirilmeden yapılan sözleşmeler geçersiz olacaktır ve tapu devri iptal edilebilir. Ayrıca bu sözleşme yapıldıktan sonra tapu devri alacak kişi ölünceye kadar bakımın gereklerini yerine getirmez ve bu şahitlerle ispat edilirse tapu devri yine mahkeme aracılığı ile iptal edilebilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri