Orta Sınıfın Ev Hayali Suya Düştü: Maliyetler Arttıkça Konut Fiyatları Artacak!

İnşaat maliyetlerinin yükselmesi konut kıtlığını ve fiyat artışını beraberinde getirdi. İnşaat sektörü temsilcileri durumu değerlendirerek konut fiyatlarının geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son aylarda hızla artan inşaat maliyetleri nedeniyle yeni konut üretiminde büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Vatandaşlar artan konut fiyatları yüzünden konut satın alamazken müteahhitler ise artan maliyetlerden yeni konut inşa edemez oldu. İMKON verilerine göre, son 1 yılda malzeme fiyatlarında yüzde 229'luk bir artış meydana geldi.

2021 yılının Mart ayında inşaat demirinin tonu 5 bin 500 TL iken, bu yıl maliyet yüzde 190 artarak 16 bin TL'ye çıktı. Bir yıl içerisinde çimentonun tonu 250 liradan yüzde 300 artarak 1000 TL'ye, betonun metreküpü 220 liradan 800 liraya, alüminyumun kilosu 35 liradan 95 liraya ve düz camın metrekaresi 90 liradan 290 liraya yükseldi.

Hal böyle iken inşaat sektörü temsilcileri, orta sınıfın konut satın almasının bir hayli zorlaştığını, sıfır konut alamayanların ise ikinci el konutlara yöneldiğine dikkat çekti.

MALİYETLER ARTTIKÇA KONUT FİYATLARI DA ARTACAK

Çimento, demir, beton, cam ve daha nicesine gelen zamlara ilişkin konuşan inşaat sektörü temsilcileri, bu gidişle fiyatların daha da artacağını, eskiden arz yüksekken üreticinin fiyat artışını bir şekilde dengeleyebildiğini ancak şu an arzın ortadan kalktığını söyledi. Maliyetler arttıkça konut fiyatlarının da paralel olarak artacağına dikkat çeken temsilciler, maliyetlerin indirilip daha fazla proje yapıldığında zamların daha az yansıtılabileceğini aktardı.

100 KİŞİDEN 30'U EV ALABİLİYOR

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimentonun birçok malzemenin fiyat artışını tetiklediğini vurgulayarak, inşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin TL'lere geldiğini, arsa dahil ise ortalama 12 bin TL'ye yükseldiğini belirtti.

Yaklaşık 2 ay önce bu fiyatın 10 bin seviyesinde olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, 2005 yılında Türk vatandaşların konuta erişim oranının yüzde 35-40 iken 2014-2016 yılında bu oranın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70'e çıktığını söyledi. Tellioğlu, o dönem 100 kişiden 70'i ev alabilir seviyede olurken şu anki koşullarda yeniden 30-40 bandına gerilediğini ifade etti.

Emlak Haberleri Haberleri