Otoparkta kiracının kullanım hakkı var mıdır? Kiracılardan otopark ücreti istenir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde otopark alanları genellikle sorun teşkil edebiliyor. Peki kiracıların otopark kullanım hakkı var mıdır? Kiracılardan ek olarak otopark ücreti istenebilir mi?

Apartmanlarda ve sitelerde otopark kullanımı çoğu zaman sorun olabiliyor. Yeni yönetmeliklere göre inşa edilen binalarda her daire için bir otopark alanı bulunabiliyor ama eski dönemlerde yapılan apartmanlarda ve sitelerde bu imkan olmayabiliyor. Bu durum da komşular arasında otopark kavgalarına neden oluyor. Çok sık rastlanmasa da otopark kullanımında kiracılara bazı zorluklar çıkarılabiliyor. Hatta kiracılardan ek olarak yönetimler otopark ücreti dahi talep edebiliyorlar. Peki hukuken kiracıların otopark kullanım hakkı nedir? 

KİRACILARIN OTOPARK KULLANIM HAKKININ HUKUKİ BOYUTU NEDİR?

Kiracılar bir evi kiralarken yaptıkları kira sözleşmesi ile o evin kullanım haklarını belirli bir bedel karşılığında belirli süreliğine devralıyorlar. Dolayısıyla o ev için hangi kullanım hakkı varsa kiracı bu kullanım hakkına sahip olur. Eğer o eve düşen bir otopark alanı varsa o otoparkın kullanım hakkı da kiracının olur. Bu hak ne ev sahibi tarafından ne de yönetimler tarafından kiracılardan alınamaz. 

KİRACIDAN OTOPARK ÜCRETİ TALEP EDİLİR Mİ?

Kiracıların otopark kullanım hakkı olduğu için otopark ücreti istemenin de bir yasal geçerliliği yoktur. Yönetimler otopark kullanım ücreti için kiracıları rahatsız edemezler. Diğer kat malikleri için hangi kurallar geçerliyse kiracılar da aynı kurallara tabidirler. Bunun aksi yönünde bir uygulama kanuna aykırı olacaktır. Yönetimlerin kanuna aykırı işlem yapmaları ise yasal olarak oldukça sıkıntılı bir durumu doğurabilir. 

YETERLİ OTOPARK ALANI YOKSA NE OLUR?

Apartman ve sitelerde yeterli otopark alanı olmayabilir. Bu durumda da kiracılara herhangi bir ayrım yapılamaz. Yönetimler böyle durumlarda hakkaniyetli bir şekilde çözüm bulurlar. Arsa paylarına göre planlama yapılabilir veya yakın bir mesafede bulunan otopark ile anlaşılarak bazı araçların oraya park edilmeleri sağlanır ve bu otopark ücreti de gider bütçesinden karşılanır.

Emlak Haberleri Haberleri