Oturduğu Binada Asansör Olan Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Yargıtay Emsal Hapis Cezası Kararı Açıkladı

Yargıtay asansörlü binalar için emsal karar açıkladı. Açıklanan karar oturduğu binada asansör bulunan milyonlarca ev sahibi ve kiracı için emsal karar olması nedeni ile büyük önem taşıyor.

3 arkadaş ev bakmak için gittikleri binada yer alan asansörün düşmesi sonucunda meydana gelen kazada yaralandılar. Kiralık ev bakmak için gittikleri evde yaşanan kaza sonucu yaralanan 3 arkadaş soluğu mahkemede aldı. Asansörün düşmesi sonucu yaralanan ve hastanede tedavi gören kişilerin yapmış olduğu şikayet üzerine soruşturma açıldı.

Yapılan soruşturmada binada bulunan asansörün rutin olarak yapılması gereken bakımlarının ihmal edildiği ve kazanın da bu nedenle meydana geldiği belirlendi. Bilirkişi incelemesinin ardından gelen rapor doğrultusunda Asliye Ceza Mahkemesi asansörün bakımının yapılmaması nedeni ile apartman yöneticisi hakkında taksirle birden çok kişinin yaralanmasına sebep olmak suçundan mahkum etti.

ASANSÖR BAKIMINI YAPTIRMAYAN YÖNECİ TAKSİRLE YARARLANMAYA SEBEP OLMA SUÇUNDAN MAHKUM OLDU!

Yaralanan arkadaşların yapmış oldukları başvuru sonucu başlatılan yargılama sürecinde Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Taksirle birden çok kişinin yaralanmasına sebep olmak suçlaması ile mahkumiyet kararı çıktı. Davaya bakan hakim apartman yöneticisi ve asansörün periyodik bakımını üstlenen şirketin sahibine hapis cezası verdi.

Yargıtay tarafından açıklanan emsal kararda apartman yöneticiliğinin ruhsatnameye bağlı olarak yürütülen bir görev olmadığı belirtilerek çalışma hürriyetini kısıtlayacak bir hapis kararı verilemeyeceği belirtilerek "Sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı bozulmasına, yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususun düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, 'kendilerine verilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine, sanıklara verilen adli para cezasının 225 tam gün karşılığı adli para cezası olarak belirlenmesine, bir gün karşılığı adli para cezasının takdiren 30 TL olarak hesabıyla 6.750 TL adli para cezası ile cezalandırılmalarına' ibaresinin eklenerek hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi' denilerek hapis cezasının para cezasına çevrildiği açıklandı.

ASANSÖR BAKIMI YAPTIRMAMAK SUÇ MU, ASANSÖR BAKIMI ZORUNLU MU?

Verilen karar ile asansör bakımını yaptırmayan yönetici ve periyodik bakımı üstlenen firmaya hapis ve para cezası verilirken bu karar asansör olan tüm binaları ilgilendiriyor. Bakım yaptırmayan binalarda meydana gelecek olan kazalarda bina yöneticisi olarak görev alan kişiler para cezası ile karşı karşıya kalırken bu nedenle binalarda oturan kiracıların ve ev sahiplerinin denetimleri yakından takip etmeleri gerekiyor.

Emlak Haberleri Haberleri