Oturduğunuz Ev Sağlam Mı E Beton Sorgulama İle Öğrenin!

İstanbul'da yıkılan bina sonrasında eski binalarda oturan kişiler "oturduğum bina sağlam mı?" endişesi yaşamaya başlamıştı.

İstanbul'da yıkılan bina sonrasında eski binalarda oturan kişiler "oturduğum bina sağlam mı?" endişesi yaşamaya başlamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem oturulan binaların sağlamlığı hem de yeni satın alınacak olan binaların sağlam olup olmadığı yönünde sorgulama yapılmasını sağlayan yeni bir sistem geliştirdi.



Ancak söz konusu sistem ne yazık ki eski binaları kapsamadığı için asıl sorgulama yapılması gereken binalar için hizmet alınamamasına neden oldu.



İnşaatlarda Kullanılan Betonun Sağlamlığı İnternetten Sorgulanacak!



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından büyük bir titizliklikle takip edilen yeni sistem sayesinde inşaatlarda dökülen betonlardan alınan numunelere çip yerleştirilecek. Bu çip sayesinde vatandaş betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm yapıldığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetimi yapıldığı bilgilerini internet üzerinden sorgulayacak.



Sistem ile birlikte vatandaş parsel numarası ile oturduğu ya da almayı düşündüğü evin beton kalitesine ilişkin tüm bilgilere erişebilecek. Ayrıca geçmişte kaç kez denetlendiği ve inşaatla ilgili fotoğraflara erişim imkanı bulacak. Vatandaşlar yapılan inşaatlara ilişkin bu bilgilere erişebilecek. İnşaatın imalat aşamalarına ilişkin fotoğraflar, denetim bilgileri, müteahhitlik firması, hangi mühendis ve mimarın denetlediği ile geçmişte yaşanan sorunlara ilişkin verileri görebilecek.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı adına Aselsannet ortaklığı ile hayata geçirilecek olan proje Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 25.12.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. Yani bu tarihten sonra yapılan binalardan ev satın alan kişiler oturdukları binada kullanılan betonun sağlamlığını e beton sorgulama sistemi sayesinde yapabilecekler.



Çipli Betonlar Kullanılmaya Başlandı



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklama ile e beton sorgulama sistemi hakkında bilgi vererek "25 Aralık 2018 itibarıyla e-beton sistemine aktif olarak geçilmesiyle birlikte 31 Aralık 2018 itibarıyla firmalardan 375 bin çip edinildi ve ilk numuneler alınmaya başlandı. Bu kapsamda 23 bin 500 adet çipli beton numunesi alındı.



Bu sistemle inşaatlarda kullanılan betonun standartlara, projelere uygunluğunun tespitine yönelik yapılan işlemlerin her biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından izlenebilir olacak. Beton numunelerinin elektronik ortamda takibi sayesinde betondaki hata, kayıp ve kaçak oranlarının sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilmesi sağlanacak. Ayrıca çiplere ya da deneylerin gerçekleştiği cihazlara Bakanlık bilgisi veya izni dışında herhangi bir müdahale yapılamayacak ve sonuçlar doğrudan yazılım sistemine aktarılacak" demişti.



Haber Kaynağı: Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri