Oturma ruhsatı nedir, hangi belgeler istenir, alınmazsa ne olur?

Konutların inşa edilmelerinin ardından verilen oturma ruhsatı ile alakalı olarak detaylar merak ediliyor. Oturma ruhsatı nasıl alınır, hangi belgeler gerekir?

Konutların inşa edilip bitirilmesinin ardından alınan oturma ruhsatı oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Oturma ruhsatı o konutun güvenli bir şekilde inşa edildiğinin resmi birimlerce onaylanması anlamına da gelmektedir. Deprem felaketinin yaşandığı bugünlerde kuralına uygun bir şekilde alınan oturma ruhsatları binaların depreme karşı güvenli olduklarına dair biraz da olsa ispatı niteliğindedir.

OTURMA RUHSATI NEDİR?

Ruhsatlı bir projesinin inşaat aşamasının tamamlanmasının ardından alınması gereken bir belge olan oturma ruhsatı esasında inşaatın doğru bir biçimde yapıldığının güvencesidir. Bina inşa edilmeden önce belediyeye bir proje sunulmaktadır. Bu proje onaylanarak o inşaatın yapımına izin verilmektedir. İnşaat tamamlandığında ise yine belediyeye başvuru yapılarak oturma ruhsatı talep edilir. Belediyenin imar birimi tarafından daha önce verilen projeye uygun bir şekilde inşaatın yapılıp yapılmadığı denetlenir. Eğer projeye aykırılık yoksa ve belgeler tamamlanmışsa o binaya oturma ruhsatı verilir.

OTURMA RUHSATI BAŞVURUSUNDA HANGİ BELGELER İSTENİR?

İnşaatı tamamlanmış olan binalar için oturma ruhsatı alınacaksa belediyeye başvuru yaparken bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Oturmak ruhsatı almak isteyenlerden yapı kullanma izni isteminin yer aldığı dilekçe, tapu kaydı bilgileri, Vergi Dairesi’nden İlişki Kesme Belgesi, dış kanal belgesi, Telekom olur yazısı, proje müellifleri raporu, yapı denetim kuruluşunun raporu, cephe fotoğrafları, emlak ve çevre temizlik vergisi borcu yoktur yazısı, SSK’dan borcu yoktur yazısı gerekmektedir.

OTURMA RUHSATI OLMAZSA NE OLUR?

Bir bina için oturma ruhsatı alınmaması durumunda neler olabileceği merak ediliyor. Yasal olarak oturma ruhsatı olmayan binalarda bulunan dairelerde oturmaya izin verilmiyor. Buna rağmen yine de bu ruhsat olmadan da ilgili dairelerde oturulabiliyor. Ancak oturma ruhsatı olmayan dairelerde oturanlar ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirler. Bunların yanında bu evlerde elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin faturaları da yüksek gelmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri