Tüm dünya büyük bir barınma krizi yaşarken Çin'de yaşanan kriz her geçen gün biraz daha derinleşmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ve Amerika'da yaşanan Lehman Brothers krizi ile gösterdiği paralellik ile dünyanın diken üstünde durmasına neden olan krizde son dolarak mortgage ödemeleri sorun olmuştu.
Amerika'da yaşanan Lehman Brothers krizi ile borçlu şirketlerin batışı ile önce Amerika ardından ise tüm dünya büyük bir ekonomik buhran yaşamış, söz konusu kriz Amerikan ekonomisinin tarihinde yaşadığı en büyük krizlerden biri olarak kayıtlara geçmişti. Çinli inşaat şirketlerinin sahip olduğu yüksek borç miktarı nedeni ile olası iflas dalgasının tüm dünyada zaten sallantıda olan ekonomiyi yıkıp geçebileceği belirtiliyor.
ÇİN'DE EMLAK KRİZİ DERİNLEŞİYOR!
Büyüyen emlak balonunun ilk patladığı ülkelerden biri olarak gösterilen Çin'de yaşanan kriz derinleşiyor. İlk olarak dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer alan Evergrande şirketinin borç ödemesinde yaşadığı sıkıntı ile başlayan kriz domino etkisi ile diğer şirketlere de yayılmaya başlamıştı. Şirketler projelerinde gecikmeye düşerken evlerini teslim alamayan kişilerin devam eden konut kredisi ödemeleri de yeni tartışmalara neden olmuştu.
Toplumsal eylemlere dönüşen ve çok sayıda kişinin toplanarak protesto ettiği mortgage ödemeleri için Çin hükümeti yeni tedbir kararı alma yoluna girdi. Ertelenen konut projeleri için alınması beklenen karar kapsamında bu projelerden ev alan kişilerin devam eden konut kredisi taksit ödemeleri de ertelenecek. Ertelenen konut projeleri için devam eden mortgage ödemesi olan kişilerin taksitleri faizsiz ve cezasız olarak ötelenecek.
ÖZGÜR DEMİRTAŞ BİNGO DİYEREK DUYURMUŞTU: EMLAK KRİZİ PATLADI MI?
Yapmış olduğu başarılı dolar kuru tahminleri ile adını duyuran Özgür Demirtaş öngörülerinde ne kadar haklı olduğunu bir kere daha kanıtladı. Demirtaş eski tarihli paylaşımlarını bir kere daha gündeme taşıyarak Çinli inşaat şirketlerinin borçluluk miktarları nedeniyle verdiği kriz alarmında hedefi 12'den vurmayı başardı.
Çinli şirketlerin yüksek borçluluk miktarlarının alarm düzeyinde olduğunu belirten Demirtaş 2017 tarihinden bu yana yapmış olduğu değerlendirmeler ile çöküşün kaçınılmaz bir son olduğunu dile getirmişti.