Yapıların inşa aşamalarında en çok öne çıkan konuların başında Plankote yer almaktadır. Mimari projelerin en önemli adımları arasında gösterilen Plankote mimari projeden önce mutlaka hazırlanmış olmalıdır.
PLANKOTE NE DEMEK?
Yapıların ya da yapının inşa edileceği arazinin topografik durumu başta olmak üzere tüm ayrıntılarını detayları ile gösteren özel haritalara verilen isimdir. Mimari proje hazırlanmadan önce yapı ile ilgili mutlaka plankotenin hazırlanmış olması gerekir.
Plankote ölçümleri mutlaka en ince ayrıntısına kadar yapılmalı, kusursuz olarak hazırlanmalıdır. Aksi halde harita çizimi ve yapımı aşamalarında ciddi sorunlar ortaya çıkar. Arazi üzerindeki yapılaşma için plankote ölçümleri kullanıldığı için titiz bir çalışma yapılması gerekir.
Karelajlı Plankote ve Trigonometrik Plankote olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmekte olup keralajlı haritalamada 3-5 metre aralıklarla çakılan kazıklarla arsa kare ağlarına bölünerek kot değerleri hesaplanır.
Trigonemetrik Plankote için ise adını aldığı trigotnometrik yükseklik üzerinden hesaplamaya gidilir. Kutupsal koordinat ölçme yönteminden yararlanılarak yapılan ölçümde 3-5 metre aralıklarla çakılan kazıkların kotları alınarak hesaplamaya gidilir.