Türkiye bu sene son derece kurak geçen bir kış mevsimi yaşarken Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda şehirde barajlardaki su seviyeleri alarm vermiş, susuzluk riski ortaya çıkmıştı. Kışın sonuna doğru başlayan yağışlar ile bu yazı atlatacak su elde edilirken yine de kuraklık tehdidi büyük bir risk oluşturuyor.
Önümüzdeki yıllarda ciddi su savaşları yaşanabileceği belirtilirken elde edilen her damla suyun artık kullanımı da hayati önem taşıyor. Suyun toplanması ve biriktirilmesi kadar tasarruflu kullanımı konusunda uyarılar gelirken konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir adım daha attı ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı.
PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK İLE YENİ YAĞMUR SUYU KARARI ÇIKTI!
Yağış miktarının azalması ile yağmurda yer yüzüne düşen her damla suyun toplanması ve saklanması da önem kazanırken yeni yapılan binalarda daha önce yapılan düzenleme ile yağmur suyu toplama kanallarının yapılması zorunlu hale getirilmişti. 11 Temmuz 2021 Pazar günü yayımlanan Resmi Gazete ile ise bu seferde binalarda çatı yüzeyinden toplanacak yağmur sularının gerekmesi halinde filtre edilerek bir tankta toplanması ve bina tuvalet sifonlarında kullanılması amacıyla yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunlu hale geldi.
Söz konusu zorunluluk ilk olarak ilk olarak 2 bin metrekareden daha büyük parsellerde yapılacak yapılar için getirildi. Toplama tankının hacminin ise söz konusu yapının inşa edileği ilin yıllık yağış miktarı ile çatının toplam büyüklüğü üzerinden hesaplanarak karara bağlanacağı belirtildi.
Toplanan yağmur suyunun bina tuvalet sifon ihtiyacından fazla olması durumunda ise kalan kısım tesisat projesinde gösterilmek şartı ile bahçe ya da diğer ortak alanların ihityaçları için kullanılacak. Söz konusu karar hayata geçirildiği takdirde sifonlarda kullanılan suyun depodan karşılanması nedeni ile hem suyun boşa gitmesi engellenecek hem de vatandaşın su faturası hafifleyecek.
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu hakkında ilgili idarelere de yetki verdi ve daha küçük parsellerde yapılacak olan inşaatlarda da söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi zorunluluğu verebileceğine hükmetti.