Poşet Kanunu Hakkında Şok İddia! Toplanan Poşet Paraları Bütçe Açığı İçin Mi Kullanılacak?

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm marketlerde ve eczanelerde naylon poşet ücretli oldu. Toplanan 25 kuruşluk market poşeti ücreti hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı...

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm marketlerde ve eczanelerde naylon poşet ücretli oldu. Toplanan 25 kuruşluk market poşeti ücreti hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı...

Şu anda Türkiye'nin en çok konuşulan gündem maddelerinden biri olan naylon poşet yasası tartışılmaya devam ediliyor. Vatandaşlar 25 kuruşluk poşet ücretine tepki göstermeye devam ediyor.



Konu hakkında çok konuşulacak bir iddia da Prof, Dr. Osman Altuğ tarafından ortaya atıldı. Altuğ uygulamadaki amacın çevreyi korumak değil bütçe açığını kapatmak olduğunu iddia etti.



Altuğ "Madem Amaç Çevreyi Korumak Kese Kağıdını Zorunlu Yapın"



Milli Gazete'ye yeni çevre kanunu hakkında açıklamada bulunan Altuğ "Prof. Dr. Osman Altuğ, “Çevre kirliliği madem bu poşetlerden kaynaklanıyor, bunun bir uygulama biçimi vardır. Bu uygulama Almanya’da da var ama bizimki farklı. Poşetin maliyeti ne kadar ki, 25 kuruşa satıyorsun?



Madem böyle bir şey düşündün, poşeti kaldır, kese kâğıdı yap. Yeni mi anladın poşetin çevreye zararını? Poşette de mi aldatıldık? Garip ve yanlış bir uygulama. Tüketici korunmuyor. Poşetle ekonomik krizi düzelteceklerine inanıyorlarsa, yanılıyorlar. Poşetle bütçe açıkları kapanmaz” dedi.



Reklamlı Poşetler Ücretsiz Olarak Dağıtılsın



Konu hakkında bir diğer açıklama ise Tüketici Birliği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu tarafından yapıldı. Ağaoğlu “Poşetleri daha önce maliyet fiyatlarına eklemiş olan satıcılar, etiketteki fiyatları düşürmezse ayrıca bir gelir etmiş oluyorlar.



Vatandaşlar, ayaklı reklam unsuru olarak kullanılmaktan dolayı şikâyetçi... Mademki parayla satılıyor, o zaman baskısız poşet verilsin diyorlar. Bu durumda benim önerim ya baskısız bez poşetler maliyet fiyatına ya da baskılı olacaksa ücretsiz olarak tüketiciye verilsin” önerisinde bulundu.



Marketlerde Hangi Poşetler Ücretli Olacak?



Ücretsiz olacak poşetler hakkında Bakan Kurum "Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık.



Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek" açıklamasında bulundu.



Hangi Poşetler Ücretsiz Olacak?



Yukarıda yazılı olan poşetlerin dışında kalan tüm poşetler paralı oldu. Bundan sonra kasalarda plastik poşetler için ücret kesilecek. Bedava plastik poşet veren mağaza, bakkal ve işletmeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı cezai işlem uygulayacak ve yüksek miktarlarda para cezası kesecek.



Toplanan Poşet Paraları Ne Olacak, Bakan Murat Kurum Tarafından Yapılan Açıklama Metni!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kasasına aktarılacak ve kasada biriken paralar yeni kanun ile hayata geçirilen sıfır atık projeleri, yürüyüş yolları, bisiklet yolları ve gürültü bariyerleri yapımı için kaynak olarak kullanılacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplanan poşet paraları ne olacak sorularını yanıtlayarak "Satış noktaları, her bir poşetin satışında tüketiciden en az 25 kuruş talep edecek ve bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayacak çünkü bu tutar, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Böylece bir yandan doğayı plastiklerden arındırırken diğer yandan da çevreci projeler üreteceğiz." dedi.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri