Rayiç Bedeli Neye Göre Belirlenir, Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul alım satımlarında kullanılan rayiç bedelinin ne olduğu, neye göre belirlendiği ve hesaplamanın nasıl yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı haberimizde.

Bir gayrimenkulün alım satım bedeline rayiç bedeli denir. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde ifade edilir. Rayiç bedeli, valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından belirlenir ve gayrimenkulün güncel piyasadaki en düşük değerini belirtir.

RAYİÇ BEDELİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Rayiç bedeli belirlenirken gayrimenkulün bulunduğu şehir, çevresinde bulunan sosyal olanaklar, ulaşım noktalarına yakınlığı belirleyici faktörler arasından en etkili olanlardır. Rayiç bedeli belirlenirken binanın yıpranma payı da dikkate alınır. Binanın tamamlandığı tarih ile gayrimenkul satışının yapıldığı tarih arasından 1 yıldan fazla süre olması durumunda rayiç bedelinden %2 oranında yıpranma payı düşülür.

RAYİÇ BEDELİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Rayiç bedeli, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeler üzerinden öğrenilebilir. İlçe belediyelerinin internet sitesi üzerinden binanın yaşı, hangi mahallede olduğu bilgileri girilerek rayiç bedeli bulunabilir. Arsa rayiç bedeli sorgulama işlemleri de e-Devlet üzerinden Tüm Belediye Hizmetleri sekmesinden yapılabilir. Arsa rayiç bedeli sorgulaması için mahalle, sokak adı, bina yaşı girilerek sorgulama yapılabilir.

RAYİÇ BEDELİ NASIL HESAPLANIR?

Rayiç bedeli hesaplaması için öncelikle gayrimenkulün bulunduğu bölgeden en az 3 evin rayiç bedeli ve metrekaresi öğrenilir. Bu bilgilerden sonra belirlenen 3 gayrimenkulün rayiç bedeli toplanır, konutların metrekaresi toplanır, toplam rayiç bedel toplam metrekareye bölünür. Çıkan sonuç rayiç bedel belirlenecek gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Çıkan sonuç da metrekare başına rayiç bedeli belirler.

Emlak Haberleri Haberleri