Gayrimenkuller miras aracılığı ile el değiştirebilmektedir. Burada tamamen miras hukukunun kaideleri uygulanmaktadır. Bu kaideler genellikle bilinmektedir. Ancak bazı özel durumlarda miras hukukunun ne gibi uygulamaları olduğu konusunda bilgi eksikliği bulunmaktadır. Örneğin miras reddi durumunda yaşanabilecekler gelişmeler merak edilmektedir. Kişinin mirası reddedilirse o mirasın tasfiyesi hangi süreçler içerisinde yapılır? Kimsenin kabul etmediği miras ne olur?
GAYRİMENKUL MİRASI REDDEDİLİRSE NE OLUR, MİRAS KİME KALIR?
Bir kişinin vefat etmesi durumunda sahip olduğu gayrimenkuller onun yasal mirasçıları arasında paylaştırılmaktadır. Kişinin birinci zümre yani ilk mirasçıları çocuklarıdır. Ayrıca eş de bu zümreye dahil olmasa da ilk mirasçılardandır.
Vefat eden kişinin çocukları kendi paylarına düşen mirası reddedilebilmektedir. Bunun için miras reddi davası açılmalıdır. Eğer çocuklar içerisinde miras reddi yapmayanlar varsa miras o çocuklara kalır. Tüm çocuklar miras reddi yaparlarsa o zaman miras ölen kişinin eşine kalacaktır. Bu durumda tüm mirasın tek mirasçısı hayattaki eş olur.
Çocuklar ve hayattaki eş mirası reddederse o zaman alt soya miras kalması işlemleri uygulanır. Bu alt soy kişinin varsa torunlarıdır. Eğer alt soyda kimse yoksa veya oradaki mirasçılar da mirası reddederlerse o zaman miras iflas eden kişilere uygulanan tasfiye işlemine tabi tutulur.
ALT SOYA REDDETME HAKKI VERİLMEDEN MİRAS DAĞITILIR
Miras üzerinde yapılacak tasfiye işleminde alacaklar ile borçlar çıkarıldığında elde maddi değer kalırsa birinci derece mirasçılara yani çocuklara ve eşe bu dağıtılır. Daha önce mirası reddeden çocuklar ve eş bu mirası yine istemezlerse o zaman miras alt soya reddetme imkanı tanınmadan paylaştırılır.