REİDİN GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu Yayımlandı! Konut Stoku Erime Hızı Arttı

Gayrimenkul sektörü tarafından yakından takip edilen raporlar arasında yer alan REİDİN GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu Mayıs 2020 raporu yayımlandı.

Gayrimenkul sektörü tarafından yakından takip edilen raporlar arasında yer alan REİDİN GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu Mayıs 2020 raporu yayımlandı. Yayımlanan raporda en çarpıcı bölüm ise markalı konut projeleri için satış oranı yani stok erime hızı oldu. Uzun süredir inşaat sektörünün sırtında bir yük oluşturan sıfır konut stoku için erime hızı korana virüs salgınına rağmen Mayıs ayında yükseldi. Söz konusu oranda asıl patlama sıfır konut kredisi faiz oranının yüzde 0.64 seviyesine çekildiği Haziran ayında bekleniyor.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarına yapılan indirimler vatandaşın yönünü yeniden konut alımına çevirmesini sağladı.



Özellikle de Haziran ayında devlet bankaları tarafından başlatılan 1 yıl ertelemeli konut kredisi paketi nedeni ile satışların rekor oranda artması bekleniyor.



SIFIR KONUTLARDA FİYAT MAYIS AYINDA YÜZDE 5.73 ORANINDA ARTTI!



Açıklanan rapora göre konut fiyatları Mayıs ayında sıfır konut fiyatları bir önceki aya oranla yüzde 0.77 oranında artış gösterirken 2019 yılının Mayıs ayı ile kıyaslandığında ise artış yüzde 5.73 seviyesine çıktı.



Yani konut fiyatları bir aylık dönemde yüzde 5.73 oranında artış göstermiş oldu. Konuta olan talebin artması ve mevduat faiz oranlarında yaşanan düşüşün ardından vatandaşın yeniden gayrimenkul yatırımına yönelmesi ile beraber konut fiyatları da yükselişe geçmiş oldu.



KONUT STOKU ERİME HIZI YÜZDE 3,79 SEVİYESİNE YÜKSELDİ!



Markalı konut projeleri için sevindiren bir diğer gelişme ise markalı konut stoku erime hızı oldu. Konu hakkında değerlendirme yazısında GYODER yaşanan gelişmeler için “Küresel salgının etkisiyle nisan ayında 1.81’e inen stok erime hızının mayıs ayında 3.79’a yükselmesi, konut satışlarında hareketliliğin başladığını gösteriyor. Konut kredilerini de kapsayan finansman desteğinin olumlu etkisiyle stok erime hızı haziran ayında daha da artacaktır" sözleri ile Haziran ayı beklentisine vurgu yaptı.



Markalı konutlarda stok erime hızı Mayıs ayında yüzde 3.79 olarak hesaplanan konut stok erime hızı Nisan ayında yüzde 1.81 seviyesine kadar gerilemişti. Emlak Konut GYO tarafından başlatılan Hayallerini Erteleme Türkiye kampanyası ile markalı konut projelerinde elde edilen rekor satış ile Haziran ayında bu rakamın katlanarak artmasına kesin gözü ile bakılıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri