6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketlerinin ardından 11 ilde yaşanan yıkımın ortadan kaldırılması için çalışmalara başlanmıştı. Bu kapsamda yapılacak olan çalışmalarda ise bazı beton firmalarının fırsatçılık yaptığına şahit olundu. Konu ile ilgili incelemelerde bulunan Rekabet Kurumu, toplamda 46 firma hakkında inceleme başlattığını duyurdu. Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, "Deprem bölgesinde iki haftadır karargah kurduk. Fırsatçılara göz açtırmamakta kararlıyız" ifadeleri ile gelen şikayetler üzere çalışmalara başlandığından bahsetti.
46 FİRMA HAKKINDA İNCELEME BAŞATILDI!
Hazır beton firmalarına açılan davaların deprem bölgesinde kendi aralarında anlaşarak fiyatları birlikte belirledikleri, kendi aralarında müşteri ve bölge paylaşımında bulundukları, bu bölgeler ve müşteriler haricindeki bölgelere mal vermedikleri ya da fahiş fiyat teklif ettikleri iddialarının artması nedeni ile açıldığı öğrenildi.
Davanın ise Adıyaman'da 9, Malatya'da 14, Hatay'da 12, Kahramanmaraş'ta 11 firma olmak üzere toplam 46 firmaya açıldığının altı çizildi. Küle tarafından "Bir nevi çapraz sorgulama olacak. Bu sayede, depremden etkilenen illerde deprem sonrasında dönemde uygulanan fiyatların seyri objektif olarak ortaya konulacak" denilerek deprem bölgeleri için her türlü çalışmaların yapılacağından bahsetti.
DİĞER PEK ÇOK SEKTÖR İÇİN DE SORUŞTURMA BAŞLATILDI!
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamalarda deprem bölgesinde yaşanan bu dava sürecinin yanı sıra pek çok sektör hakkında inceleme başlatıldığına, "Un, maya, yumurta sektörlerini inceleyip ekmek üzerinden oynanan oyunları cezalandırdık. İlaç devlerinin aralarında anlaşıp, hastalara pahalı ilacı dayatmasının önüne geçerek, kamu bütçesini bu ekonomik yükten kurtardık. Gözlük ve gözlük camı pazarındaki dev oyuncuyu (Essilor) verdiği taahhütlere uymadığı için 492 milyon TL para cezası ile cezalandırdık. Kozmetik sektöründeki raf fiyatını belirleyenleri tek tek tespit ettik, ceza verdik." ifadeleri ile açıklandı.