Rekor Kıran Emlak Sektörü İçin Dikkat Çeken Rapor! Konut Satışlarındaki Yükseliş Ne Kadar Devam Edecek?

Emlak sektöründe konut kredilerinin desteği ile büyük bir artış gösteren konut satışları ile alakalı olarak CHP tarafından bir rapor hazırlandı.

Emlak sektöründe konut kredilerinin desteği ile büyük bir artış gösteren konut satışları ile alakalı olarak CHP tarafından bir rapor hazırlandı. CHP'nin raporunu İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak açıklayarak bir değerlendirmede bulundu.

Kamu bankaları tarafından başlatılan düşük maliyetli konut kredilerinin desteği ile Haziran 2020'de konut satışları yüzde 209 artış gösterdi. Emlak sektöründe meydana gelen bu yükseliş ile alakalı olarak CHP tarafından bir rapor hazırlandı. Hazırlanan raporu CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak açıklayarak konuyla alakalı olarak değerlendirmelerde bulundu.



KONUT SATIŞLARININ YARISI HORMONLU



Konut satışlarının çok büyük bir bölümünün ikinci el olduğunu söyleyen Erdoğan Toprak, “Haziran ayında 190 bin konut satışı gerçekleşti. Bu satışların yarısının hormonlu olduğu rakamlarla ortaya çıkıyor. Haziran ayında gerçekleşen konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 209,7 oranında arttı. İpotekli konut satışları ise 101.504 olurken ikinci el konut satışları 131.380 oldu.Ocak – Haziran döneminde konut satışlarında yüzde 23,5 artış olurken aynı dönemde ipotekli konut satışları yüzde 221,4 arttı. Yine Ocak – Haziran döneminde diğer konut satışlarında yüzde 15,3 azalma gerçekleşti. Aynı dönemde ilk defa satılan konutlar yüzde 4,1 azalırken ikinci el konutların satışları ise yüzde 42,5 arttı.” dedi.



KONUT SATIŞLARINDAKİ YÜKSELİŞ KALICI OLMAYACAK



Konut kredileri ile emlak sektörünün canlandırılması gayretlerinin kalıcı bir sonuç vermeyeceğini söyleyen Erdoğan Toprak, “Devletin düşük maliyetli konut kredileri ile desteklediği konut satışları kalıcı olmayacaktır. Satışların 1-2 aylık bir süreçte düşeceğini göreceğiz. İkinci el konut satışlarının yükseldiğini dikkate alırsak bu konutların iki veya üç defa el değiştirdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle Haziran ayında satışı gerçekleşen 190 Bin konutun yarısı hormonludur.” şeklinde konuştu.



Geçmişte de kamu bankaları aracılığı ile seçim yatırımı olsun diyerek düşük faizli kredi verildiğini söyleyen Erdoğan Toprak, “Türkiye düşük faizli konut kredilerine yabancı değil. Daha önce de seçim yatırımı olsun diyerek bu yapıldı. En fazla üç ay devam edebildi. Bunun sürdürülebilirliği yok. Böyle bir kaynağınız mevcut değil. Kaynak tükendiğinde şu anda verilen konut,taşıt, tatil ve ihtiyaç kredilerini rafa kaldıracaklar.” ifadelerini kullandı.



KONUT KREDİLERİ TOPLUMUN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUNA HİTAP ETMİYOR



Öte yandan Erdoğan Toprak yapmış olduğu değerlendirmede dar gelirli ve kredi taksiti ödemeye gücü olmayan ama konut ihtiyacı bulunan milyonlarca kişinin cazip olan bu konut kredilerine erişiminin mümkün olmadığını ve bu kredi politikasının toplumun çok büyük bir çoğunluğuna hitap etmediğini söyledi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri