Riskli Yapılar Hakkında Yeni Kanun Teklifi Mecliste! Riskli Yapı Bina Kartı Düzenlemesi Geliyor

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında gözler yeniden riskli binalara çevrildi. Depremde yıkılan bazı binaların riskli yapı raporu olduğunun ortaya çıkmasının ardından vatandaş yaşananlara isyan etmişti. Konu hakkında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Yasa teklifi kabul edilirse artık her riskli binanın girişine o binanın durumunu gösteren kart asılacak. Bu sayede vatandaş yıkım bekleyen binalarda habersiz bir ş

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında gözler yeniden riskli binalara çevrildi. Depremde yıkılan bazı binaların riskli yapı raporu olduğunun ortaya çıkmasının ardından vatandaş yaşananlara isyan etmişti. Konu hakkında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Yasa teklifi kabul edilirse artık her riskli binanın girişine o binanın durumunu gösteren kart asılacak. Bu sayede vatandaş yıkım bekleyen binalarda habersiz bir şekilde ev almayacak ya da kiralamayacak!

30 Ekim tarihinde İzmir'de yaşanan ve 115 vatandaşımızın yıkılan binaların enkazı altında can verdiği depremin ardından riskli yapı isyanı yaşanmıştı. Çok sayıda vatandaşın depremde evi hasar görmüş ve ne yazık ki 17 bina da depremde yıkılmıştı.



Yıkılan bazı binalarda riskli yapı tespit raporu olmasına rağmen yıkımın gerçekleştirilmediği ortaya çıkarken vatandaş ise bu rapordan haberdar olmadan riskli konutları satın almak ya da kiralamak durumunda kalabileceğini belirterek duruma büyük tepki göstermişti. İyi Parti İzmir Milletvekili D. Müsavat Dervişoğlu meclise vermiş olduğu Afet riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bu soruna bir çözüm önerisi geliştirdi.



AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ





MADDE 1- 16/05/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 3 üncü maddesinin ikinci fikrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir:



“ Riskli yapılar hakkında ‘riskli yapı bina kartı düzenlenir ve ilgili yapıların giriş kısmına açıkça görülecek bir şekilde yerleştirilir. “



MADDE 2- Bu kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.



MADDE 3- Bu kanun, hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.



ARTIK VATANDAŞ BİLMEDEN RİSKLİ YAPI SATIN ALMAYACAK, RİSKLİ YAPIDA BULUNAN DAİREYİ KİRALAMAYACAK!



Kanun teklifi yasalaştığı anda büyük bir soruna neden olan riskli yapılar hakkında milat kabul edilecek bir karara imza atılacak. Karar kapsamında artık riskli yapı tespit raporu hazırlanan her binaya, bina girişine, rahatlıkla görülebilecek bir alana riskli yapı kimlik kartı asılacak. Bu sayede o binaya giren herkes binanın durumu hakkında bilgi sahibi olacak.



Böylelikle bazen ev sahiplerinin ya da emlakçıların sakladıkları riskli yapı durumu herkes tarafından bilinecek ve vatandaş buna göre tercihte bulunarak konut alımı ya da kiralaması yapabilecek. Riskli Yapı Kimlik Kartı üzerinde binanın neden riskli yapı ilan edildiği, depreme karşı hangi oranda dayanıklı olduğu bilgileri yer alacak.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri