Rusya Krizi Emtia Piyasalarını Salladı! Çelik ve Demir Başta Olmak Üzere Metal Fiyatları Yükselişte

Ukrayna krizi üzerinden Rusya ve Amerika arasında gerilim tüm hızı ile artarken yaşanan gelişmeler emtia piyasalarını olumsuz etkiledi. Metal fiyatları yükselişe geçerken sıkışıklık başladı.

Ukrayna'da yaşanan gerilim, peş peşe yapılan açıklamalar, Rus ordusuna Putin tarafından verilen Ukrayna talimatı ile savaş ihtimali ağırlık kazanmıştı. Rusya'ya karşı batılı ülkelerden peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken, Ukrayna üzerinden Amerika ile Rusya'nın savaşma ihtimali ile bölgede tansiyon daha da yükselmişti.

Yaşanan gelişmeler ile küresel piyasalar allak bullak olurken Rusya'ya uygulanması beklenen sert yaptırımlar nedeni ile emtia piyasaları da yaşanan dalgalanmadan olumsuz etkilendi. Zaten bir süredir üretim ve tedarik sıkıntıları, döviz kuru, spekülatif ataklardan olumsuz etkilenen emtia fiyatları bu seferde savaş haberleri ile büyük bir darbe yedi.

METAL PİYASASI EMTİA FİYATLARINI SALLADI, DEMİR, ALÜMİNYUM, ÇELİK FİYATLARI NASIL ETKİLENECEK?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bölgede yaşanacak savaş ve bu savaş nedeni ile Rusya'nın ağır yaptırımlara maruz kalacağı beklentisi ile metal piyasasını salladı. Zaten düşen stoklar ve arz kesintisi sorunları nedeni ile bir süredir yükselişte olan alüminyum fiyatları savaş tamtamlarının çalması ile 3 bin 313 dolar seviyesini test ettikten sonra 3 bin 270 dolar seviyesine çekildi.

Dünyanın en büyük 2. kobalt üretimi yapan Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar elektrikli araç piyasasını bile zora sokabilir gibi görünüyor. Nikel, bakır, çelik üretiminde de dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Rusya'nın uygulanacak olan olası yaptırımlar ile tüm dünyayı zora sokabileceği ve üretimde büyük sorunlar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. İnşaat demirinin ton fiyatı ise 12 bin dolar üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Emlak Haberleri Haberleri