Rusya Ukrayna Savaşı Akkuyu Nükleer Güç Santrali NGS Projesini Nasıl Etkileyecek?

Türkiye ile Rusya arasında atılan ortak imza ile yapımına başlanan ve 2023'te ilk reaktörün devreye alınması planlanan Akkuyu NGS projesi için Ukrayna savaşı sonrası yeni iddialar gündeme taşındı.

Rus ordusunun Perşembe günü Ukrayna sınırından içeriye girmesi ve askeri operasyon başlatması ile patlak veren savaşta 6. gün geride kalırken çatışmaların boyutu her geçen gün biraz daha büyüyor. Tüm dünyadan Rusya'ya yaptırım açıklamaları yükselmeye devam ederken Türkiye'nin de Rusya'ya karşı bir yaptırım uygulayıp uygulayamayacağı merak konusu olmuştu.

Türkiye'nin turizm geliri açısından büyük öneme sahip olan Rusya ile kurduğu yakın ekonomik ilişkiler savaş sonrasında tekrar gündeme gelmiş, Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan Türkiye'nin de etkilenip etkilenmeyeceği tartışılmıştı. Süreçte tartışma konusu olan bir diğer konuda Rusya'nın yapımını üstlendiği ve Türkiye'nin ilk Nükleer Enerji Santrali olma unvanına sahip olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali olmuştu.

AKKUYU NGS PROJESİ İPTAL OLUR MU, TÜRKİYE'YE GEÇİRİLEBİLİR Mİ?

Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinin ardından Akkuyu NGS projesi de yeniden tartışmalara açılmıştı. Sosyal medyada paylaşılan felaket senaryolarında Rusya'nın yaptığı bu projeyi Türkiye ile savaşa girmesi durumunda nükleer bomba olarak bile kullanabileceği iddia edilirken projenin acilen millileştirilmesi gerektiği savunuluyor.

Meclise sunulan Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi kapsamında konu mecliste de tartışma konusu oldu. Kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde söz alan İYİ Partili Yasin Öztürk tüm dünyanın Rusya'ya yaptırım uyguladığını belirterek "Bu doğrultuda bizim verebileceğimiz en güzel, en büyük cevabın, Akkuyu Nükleer Santrali’nin millileştirilmesi olacağını düşünüyoruz. Bu zamanlama açısından, böyle bir dönemde bu kanun teklifinin gelmesi aslında bir fıslattır. Aynı zamanda bir milli güvenlik ve beka meselesidir" diyerek kanun teklifinin içerisine eklenecek bir madde ile Akkuyu NGS projesinin çok acil millîleştirilmesi gerektiğini savundu.

Rusya tarafından yapımı üstlenen projede inşaat çalışması tüm hızı ile devam ederken dev projede birinci reaktörün Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları kapsamında 2023 yılında devreye alınması planlanıyordu.

Emlak Haberleri Haberleri