Sabit Gelirli Bir Vatandaşın Ev Sahibi Olması İmkansız

Son yıllarda kira ve konut fiyatları sık sık gündeme geliyor. Kısa zamanda katlanarak artan konut fiyatları, artık ev sahibi olmayı hayal haline getirdi. Konunun uzmanlarından İnşaat Mühendisleri Odası Sinop Şube Başkanı Tunay Topal, sabit gelirli vatandaşların artık ev sahibi olamayacağını söyledi.

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve artan talep konut fiyatlarının katlanarak artmasına neden oldu. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar artık ev  hayali dahi kuramaz oldu. Konunun uzmanlarından İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Tunay Topal da konuya ilişkin çarpıcı bir tespitte bulunarak sabit gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının olanaksız olduğunu söyledi.

Son zamanlarda hem kira hem de konut fiyatları dur durak bilmeden yükseliyor. Bir konut almak isteyen vatandaşlar ise her geçen gün bu hayalinden uzaklaşmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla bu konu ülke gündeminden de hiç düşmüyor. Konut kredisi konusunda bazı kampanyalar yapılarak kolaylık sağlansa da artan fiyatlar ev sahibi olmayı imkansız hale getirdi.

Konut Fiyatları Tam 5 Kat Yükseldi

Konut fiyatlarındaki artış hakkında bir açıklama yapan İMO Şube Başkanı Topal, oldukça çarpıcı rakamlar verdi. 2 yıl önceki konut fiyatları ile günümüzdeki fiyatları kıyaslayan Topal, artışın 5 katı bulduğunu ifade etti. Her alanda olduğu gibi inşaat maliyetlerinde de aşırı bir artış olduğunu söyleyen topal, konut fiyatlarındaki artışı da buna bağladı. 

Topal açıklamasında, "İnşaat malzemelerinde ve işçilik ücretlerinde aşırı şekilde artış yaşandı. Bir örnek vermek gerekirse, 2 yıl önce 200-300 lira olan bir metreküp beton şu an 1400-1500 liralara kadar yükseldi. Bu fiyat il ve ilçe bazlı olarak değişmekle birlikte daha da yukarılara çıkabiliyor. Bunun yanında aynı dönemde bir ton demir 5 bin liralara alınabilirken, bugün 17-18 bin liraya kadar yükselmiş durumda. İşçilik ücretleri de malzeme kadar olmasa da yaklaşık 3 kat artmış durumda. Bir konutta metrekare işçilik maliyeti 200-250 civarını buluyor." dedi.

İnşaat maliyetlerinin sadece malzeme ve işçilikten ibaret olmadığını söyleyen Topal, bunun yanında harç, vergi, yapı denetim gibi giderlerin de maliyette önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Maliyette yaşanan söz konusu artışların konut fiyatlarına doğrudan yansıdığını söyleyen Topal, 2 sene önce 250-300 bin lira civarında rahatlıkla alınabilecek olan 100 metre kare 2+1 standart bir dairenin günümüz şartlarında 1 milyon 500 bin liranın altında alınamayacağını söyledi. 

Vatandaşın Hevesi Kursağında Kaldı

Ev sahibi olma hayali kuran vatandaşların bu hayalini gerçeğe çevirmek için, orta gelirli vatandaşlara yönelik "Yeni Evim" projesi başlatıldı. Ancak söz konusu kampanyadan da vatandaşların bir çoğu yararlanamadı. Kampanyanın duyurulmasının ardından bazı fırsatçılar konut fiyatlarına zam yaptı. Ayrıca zaten yüksek olan konut fiyatlarını karşılayabilecek kadar kredi sağlanamadı.

Yeni Evim konut kredi kampanyasından faydalanmak üzere bazı şartları sağlamak gerekiyor. Bu şartlardan biri de evi satan müteahhitlerin bankalar tarafından onaylanmış olması. 0.69 faiz oranıyla kampanyadan yararlanmaya uygun olan konutlar için müteahhitler istedikleri satış bedeli üzerinden fatura kesmeyi kabul etmiyor. 

Yeni Evim kampanyasında 3 bölge özelinde kredi sınırları belirlenmiş durumda. Kampanyadan faydalanmak için müteahhitlerin bankaya yüzde 5 oranında teminat ödemesi gerekiyor. Ayrıca yüksek vergi ödemek istemeyen müteahhitler kendince kredi sınırı belirlemiş durumda. Ünlü ilan sayfaları incelendiğinde 2 milyon liraya satılan evler için 750 bin lira civarında krediye uygun olduğu görülüyor.

Sabit Maaşla Konut Sahibi Olmak Mümkün Değil

Yeni Evim konut kredisine göre, vatandaşlarımız gelirinin en fazla yüzde 40'ı kadar aylık taksit ödeyebilir. Bu şartlarda asgari ücretli bir çalışan en fazla 3 bin 400 lira taksit ödeyebilir. 15 bin lira sabit maaşla çalışan bir kişinin ise aylık taksitleri en fazla 6 bin lira olabilir. Dolayısıyla 15 bin lira maaş dahi alsanız kullanabileceğiniz kredi miktarı 600 bin lira civarında olacak.

Günümüz şartlarında ortalama gelire sahip bir kişinin Yeni Evim kredi kampanyasından faydalanarak 600 bin lira kredi çektiğinde, bu fiyata Türkiye'nin hiç bir yerinde ev bulma olasılığı bulunmuyor. 

Emlak Haberleri Haberleri