Şahin FED mortgage faizlerine yaramadı konut kredisi faiz oranları son 20 yılın rekorunu kırdı

Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan agresif faiz artışı konut kredisi faiz oranlarında son 20 senenin en yüksek seviyesinin görülerek rekor kırılmasına neden oldu.

Enflasyonda yaşanan yükseliş nedeniyle Amerika Merkez Bankası FED tarafından başlatılan agresi parasal sıkılaşma politikası olumsuz etkilerini gösteremeye başladı. FED'in başlattığı parasal sıkılaşma politikası ile faiz oranları yükselmeye devam ederken Amerika'da konut kredisi faiz oranları son 20 senenin rekorunu kırarak en yüksek seviyesine ulaştı.

Açıklanan verilere göre ABD'de konut kredisi faiz oranları yüzde 7 seviyesine ulaşarak son 20 senenin en yüksek seviyesine ulaşırken kredi başvuruları da geriledi. Talepte yaşanan sert düşüş ile beraber endişeler de arttı.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ KREDİ TALEBİ DÜŞTÜ

2002 senesinden bu yana konut kredisi faiz oranları en yüksek seviyeye ulaşarak rekor kırarken yaşanan yükseliş krediye olan talebin azalmasına neden oldu. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan verilere göre Ekim ayının son haftası itibari ile konut kredisi talebi bir önceki haftaya oranla yüzde 4,5 oranında azalış gösterdi.

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan veriler üzerinden yapmış olduğu son değerlendirmesinde fazi oranlarının son 20 senenin zirvesine ulaştığını duyurdu. Yaşanan yükselişin konut kredisi talebini olumsuz etkilediğini belirterek mortgage başvurularında yaşanan düşüşün 4. ayına ulaştığını belirtti. Yaşanan düşüş ile beraber mortgage başvuruları 1997 senesinden bu yana en düşük seviyeyi gördü.

AMERİKA'DA KONUT SATIŞLARINDA SON DURUM NE?

Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeniyle mortgage başvurularında sert düşüş yaşanırken bu düşüş konut satış rakamlarına da yansıdı. Yaşanan düşüş ile beraber ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Eylül ayı konut satış rakamlarında bir önceki aya oranla yüzde 8.1 oranında düşüş yaşandı. Bir yandan inşaat malzemeleri fiyatlarına gelen zamlar bir yandan da kredi faizlerinde yaşanan yükseliş ile konuta olan talepte azaldı.

Emlak Haberleri Haberleri