Sahip Olduğu Tek Evi 200 M2'den Küçük Olanlara Emlak Vergisi Para İadesi Müjdesi! Vergi Muafiyeti Nedir, Kimler Ödemez?

Tek evi olanlara emlak vergisi para iadesi müjdesi! Tek evi olan vergi öder mi, ev hanımı emlak vergisi muafiyeti, tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi, geriye dönük 5 yıl iadesi

Tek evi olanlara emlak vergisi ödemeleri için kritik uyarı geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı emlak vergisi muafiyeti 2022 listesini yayımlarken "kimler emlak vergisi öder, kimler emlak vergisi ödemez?" sorusu yanıt buldu. Sıfır oranlı emlak vergisi ödeme hakkı bulunmasına rağmen, bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan milyonlarca kişiye ise müjdeli haberi Ombudsmanlık verdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu KDK Ombudsmanlık milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal karar ile geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi için yasal zemin oluşturdu. Böylelikle emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer almasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için para ödemesi yapan kişilere emlak vergisi zaman aşımı kuralı nedeni ile geriye dönük en fazla 5 seneye kadar para iadesi yapılması kararı kesinleşmiş oldu.

EMLAK VERGİSİ NEDİR, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilen servet vergileri türlerinden biri de emlak vergisidir. Türkiye sınırları içerisinde konut, işyeri, arsa, tarla, dükkan, yazlık, bağ, hobi bahçesi gibi taşınmaz malları olan kişiler sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanmadıkları takdirde her sene emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

Emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer almayan ve taşınmaz mal sahibi olan herkes emlak vergisi mükellefidir ve her sene belirlenen tutarda vergi ödemesi yapmakla yükümlüdür.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER VERGİ ÖDEMEZ?

Taşınmaz mal sahiplerinin tümü emlak vergisi mükellefi olup tek evi olan ve sahip olduğu tek evinin büyüklüğü 200 metrekareyi aşmayan emekli maaşı dışında başka hiçbir geliri olmayan emekliler, hiçbir geliri olmaması şartı ile ev hanımları, engelliler, işsiz kişiler, şehidin dul eşi ile yetimleri emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Yani bu kişiler sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanır.

EV HANIMI, TEK EVİ OLAN EMEKLİLERİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ 2022

EMLAK VERGİSİ GERİYE DÖNÜK 5 YIL İADESİ DİLEKÇESİ! EMLAK VERGİSİ İADESİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ NASIL YAZILMALIDIR?

Kişinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye şahsen başvuruda bulunarak emlak vergisi para iadesi talep etmesi durumunda belediye tarafından hazır olarak verilen dilekçede yer alan isim, soy isim, adres bilgilerini doldurması yeterlidir.

KDK EMSAL KARAR AÇIKLADI: EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Konu hakkında KDK tarafından açıklanan emsal karar bulunmakta olup kişinin bu emsal karar ve ödemiş olduğu emlak vergisi makbuzu ile belediyeye başvuruda bulunması yeterlidir. Geriye dönük 5 senelik ödemiş olduğunuz parayı belediyeden talep edebilir ve geri alabilirsiniz. Bazı belediyeler başvuru yapılması durumunda sadece emlak vergisi muafiyeti hakkı vermekte olup para iadesi olmadığı yönünde bilgi vermektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yukarıda yer alan karar, emsal karar olup tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bağlayıcı nitelikte olup bu karar kapsamında geriye dönük 5 senelik emlak vergisi para iadesi alınabilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri