Salgın ve Normalleşme Süreci Sonrası Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? Başvuru Adresi

Salgın süreci ve normalleşme dönemi sonrası halen bazı vatandaşlar ciddi ekonomik sorunlar yaşamaya devam ediyor.

Salgın süreci ve normalleşme dönemi sonrası halen bazı vatandaşlar ciddi ekonomik sorunlar yaşamaya devam ediyor. İşsiz kalan, işe gidemeyen vatandaşların bu dönemde yaşadıkları en önemli ekonomik zorlukların başında kira ödemeleri geliyor. Son yapılan zamların ardından yükselen kira fiyatları vatandaşları iyice düşündürüyor. Bizlerde bu dönemde zorluk yaşayan sıkıntı çeken vatandaşlar için kira desteklerini inceledik. Kentsel dönüşüm kira desteklerinin dışında belediyeler, valilikler veya kaymakamlıklar üzerinden sağlanan aylık kira yardımına ilişkin tüm bilinmesi gerekenler yazımızda.

Koronavirüs salgını ve ardından başlayan normalleşme döneminde vatandaşların ekonomik olarak zorluk sıkıntı yaşadıkları alanların başında ev kira ödemeleri geldi.



Her ay düzenli ödenmesi gereken kira masrafı pandemi sürecinde işsiz kalan veya kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı gibi daha düşük tutarda aylık alan vatandaşlar için en zorlayıcı etmen oldu. Peki vatandaşlar kira ödemeleri için nasıl bir destek alabilirler? Devletin sağladığı kira yardımı ödemeleri neler? İşte adım adım aylık kira yardımlarına ilişkin tüm bilinmesi gerekenler.



KİRASINI ÖDEYEMEYENLER İÇİN AYLIK KİRA YARDIMI DESTEKLERİ



Devletin kira yardımı ödemeleirnde sağladığı iki destek bulunuyor. Bu desteklerin ilki oturduğu evi kentsel dönüşüm programı kapsamına alınan ve Çevre Bakanlığı tarafından sağlanan ödemeler olurken ikinci kira yardımı ödemeleri ise belediyeler ve valilikler, kaymakamlıklar tarafından sağlanan ödemelerden oluşuyor.



Devlet tarafından sağlanan ilk kira yardımı ödemelerinde vatandaşlara 48 aya varan destek sağlanır. Bu destekler daha önceden 36 ay olarak yapılırken son düzenleme bu süre uzatıldı. Ödemeler ise şehre göre değişen oranlarda yapılıyor. Vatandaşlar eğer kalabalık büyük şehirlerde yaşıyorlarsa ödemeler de o şehre göre artıyor.





KİRA YARDIMI KİMLERE YAPILIR? BAŞVURU ŞARTLARI



Vatandaşların esas başvuruda bulunabileceği yardımlar ise belediyeler, kaymakamlıklar veya valilikler aracılığıyla ödenen kira yardımları. Bu kira yardımlarında vatandaşların ihtiyaç sahibi olmaları şartı bulunuyor. Bu kapsamda vatandaşların aşağıda yer alan başvuru koşullarını sağlamaları gerekiyor.



* Devletten kira yardımı almak için sağlanması gereken ilk koşul gelir şartı. Bu yardımlar geliri olmayan sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara ödenir.



* Ödemelerden faydalanmak için kişinin üzerinde ev araba, taşınmaz, gayrimenkul olmaması gerekiyor.



* SSK Bağkur emekli aylığı, dul aylığı gibi aylık maaşı olmaması isteniyor.



* Gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre yoksulluk sınırında bulunması gerekiyor.





İHTİYAÇ SAHİPLERİ BU DESTEK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPACAKLAR?



Pandemi salgını sonrası nomalleşme döneminde kira yardımı için başvuru yapacak olan vatandaşlar, başvurularını başvuru formu, kimlik kartı, ikamet adresi ve fakirlik belgesi ile kendi ilçelerinde yer alan kaymakamlık birimlerinde hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapacaklar.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri