Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler çok geniş kesimleri etkilemektedir. Bundan dolayı bu alandaki en ince detaylar dahi merak edeilmekte ve hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Ev sahipleri ile kiracılar arasında ilişkiler her iki yataf açısından da kira kontratları ile güvence altına alınmaktadır. Kira kontratları her iki trarafa da bazı haklar tanımaktadır. Kiraya zam konusu da kira kontratı ile yılda bir defa olmak ve belirli oranı geçmemek şartıyla hukuken karara bağlanmıştır.
YENİ EV SAHİBİ KİRAYA ZAM YAPABİLİR Mİ?
İçerisinde kiracı bulunan bir evin satışı önünde herhangi bir engel yoktur. Dolayısıyla kiracılı evler zaman zaman satılmakta ve yeni ev sahipleri ile kiracılar arasında bazı sorunlar doğmaktadır. En çok sorun yaşanan alan ise kira konusudur. Bir evi yeni satın alan kişi kiracıya genellikle zam talebinde bulunur. Kiracı da bunu kabul etmezse arada anlaşmazlık meydana gelir. Peki yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?
Yeni ev sahibinin kiraya zam yapması hukuken mümkün değildir. Kiracı kira kontratı ile kendisini güvenceye almıştır. Kira kontratı yeni ev sahibi ile devam eder. Zam dönemi gelmedikçe de ev sahipleri kiraya zam yapamazlar. Kirac ı ile ev sahibi anlaşırsa kiraya zam olabilir ama kiracı istemeden yeni ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı bulunmamaktadır.
SATILAN EVDEN KİRACI NAIL ÇIKARILIR?
Kiraya zam hakkı olmasa da yeni ev sahibinin de bazı hakları bulunmaktadır. Yeni ev sahibi isterse kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Ancak bunun da bazı şartları vardır. Tahliye talebi yazılı yapılmalıdır. Bu yazılı talebin ardından da kiracıya 6 ay süre verilir. Bu 6 ay sonunda kiracı evi tahliye etmek zorundadır. Kira kontratı burada bu anlamda bir güvence vermez. Ancak yine de yeni ev sahibi kiracısını 6 aydan önce evden çıkaramaz.