Satılık ve kiralık ev ilanı verenler dikkat! 158 bin TL para cezası gelebilir

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen doğrulanmış ilan sistemi hakkında yankılar devam ederken mevzuata aykırı ilan girişi yapanlara uygulanacak olan para cezası belli oldu.

Türkiye'de son dönemde sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonları ve dolandırıcılık girişimlerinin artması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından yeni düzenlemeye gidilmişti. Alınan tedbir kararlarından biri de doğrulanmış ilan sistemi olmuştu. 15 Eylül tarihi itibariyle uygulamaya alınacak yeni düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu hale gelecek.

EMLAKÇILARA DOĞRULAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLDİ!

Ticaret Bakanlığı tarafından taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliği sayesinde piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlanacak. Yeni düzenleme tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirilmiş oldu.

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak. Uygulamayla platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.

Ticaret Bakanı Bolat yapmış olduğu açıklamasında artık sosyal medya hesapları üzerinden verilen ilanlarda dahil olmak üzere tüm emlak ilanlarının denetleneceğini duyurdu. Yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyecek. Mevzuata uygun olmayan ilanlara ise para cezası uygulanacak. Söz konusu ceza 158 bin 460 liraya kadar çıkabilecek.

Emlak Haberleri Haberleri