Satın alınan evle birlikte bilmediğiniz pek çok problemi de beraberinde getirebilir. Bunlardan biri da satın aldığınız evde kiracı olması. Özellikle de satın alınan konuta hemen yerleşilmesini gerektiren bir durum söz konusuysa bazı sıkıntılar çıkabiliyor. Evin satın alınması, bir önceki ev sahibi ile kiracı arasında yapılan sözleşmenin kabul edildiği anlamına gelmektedir. Yasalar da kiracıların korunmasından yana olduğu için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
SATINAN ALINAN EVDE KİRACI VARSA NE YAPILMALI?
Satın alınan evde kiracı olması durumunda kiracının evden çıkarılması için bazı prosedürlere uyulması gerekiyor. Anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni ev sahibinin yasalara göre hareket etmesi gerekiyor. Kiracı ile yaşanacak anlaşmazlıklarda hem yeni ev sahibinin hem de kiracının yasal yollara başvurma hakkı bulunuyor. Taraflar yaşanan sorunlar ile ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapabilirler.
Kanuna göre yeni ev sahibi, kira sözleşmesine istinaden tapuda şerh yoksa tapu devrinden sonra 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermek durumunda. İhtarnameden sonra kira sözleşmesinin bitmesine 6 aydan fazla süre varsa kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltmak durumunda. Kiracı çıkmazsa dava ile tahliyesi istenebilir. 1 ay içerisinde ihtarname yollanmazsa kirayı veren kişinin kontratını kabul etmiş sayılıyor. Bu süre içerisinde kiracı kontrata uymazsa daha erken tahliyesi istenebilir.
Satın alınan evdeki kiracı kira sözleşmesi olduğu için evden çıkmak istemeyebilir. Bu durumda kiracı ile anlaşmaya gitmek en doğrusu olacaktır. Kiracı ile ev sahibi anlaşarak kira kontratını feshedebilir. Böyle bir durumda kiracının evden çıkmasını beklemeye gerek kalmaz.