Satın Alınan Evdeki Kiracının Evden Çıkarılması İçin Hangi İşlemler Yapılmalıdır?

Yeni bir ev satın alanlar o evdeki kiracının evden çıkarılması için bazı işlemler yapmak zorundalar. Peki yeni ev sahipleri hangi işlemlerin ardından kiracıyı evden çıkarabilirler?

Yeni bir ev satın alanlar eğer o evde bir kiracı bulunuyorsa genellikle o kiracıyı evden çıkarmak istemektedirler. Çünkü o kiracı eski kiracı sınıfına girdiği için muhtemelen kira olarak ödediği tutar yeni ev sahibini tatmin etmeyecektir. Kiracının kirasına da yasal oranın üzerinde zam yapma hakkının olmadığını bilen yeni ev sahipleri kiracının evden çıkmasına dair süreçleri araştırıyorlar. Peki yeni ev sahibi kiracıyı hangi işlemlerle evden çıkarabilir?

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARIRKEN HANGİ İŞLEMLERİ YAPMALIDIRLAR?

Yeni bir ev satın alanlar eğer o evin içerisinde kiracı bulunuyorsa aynı zamanda kira sözlşeşmesini de devralmış kabul edilirler. Mevcut kira sözleşmesinin tarafı olan yeni ev sahiplerinin bazı hakları bulunmaktadır. Öncelikle eğer tapuda kira şerhi varsa yeni ev sahibi kira sözleşmesinin süresi dolana kadar kiracıyı evden çıkaramaz. Ancak tapuda kira şerhi olmaması durumunda yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmasına imkan verilmektedir.

Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak istiyorsa kiracıya tapu devrinden sonra en geç 1 ay içerisinde bir ihtarname göndermelidir. Eğer bu ihtarname belirtilen süre aralığında gönderilmezse yeni ev sahibinin kira sözleşmesini kabul ettiği sayılır.

kendisine yeni ev sahibi tarafından evden çıkması için ihtarname gönderilen kiracı bu ihtarnameyi aldıktan sonra kira sözleşmesinin bitiminde veya sözleşme süresi 6 aydan uzunsa 6 ay sonunda evden çıkmak zorundadır. Eğer kiracı bu süre içerisinde evi boşaltmazsa yeni ev sahibi tarafından tahliye davası açılabilir.

Açıklanan tüm bu şartlar kira sözleşmesi gereği kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracılar için geçerlidir. Kira ödemesini aksatan kiracıların yeni ev sahibi tarafından evden çıkarılmaları için belirli bir süre beklemesine gerek olmaksızın hemen tahliye davası açılabilir.

Emlak Haberleri Haberleri