Savaş Fırsatçısı Ev Sahipleri! Antalya'ya Gelen Ukraynalılara Evler Aylık 7000 TL

Savaştan kaçıp Antalya'ya gelen ve buradan ev kiralamak isteyen Ukraynalılara normal şartlarda aylık kirası 3000 TL olan evler 7000 TL'den kiralanmaya başladı.

Rusya ve Ukrayna'dan gelen turistlerin odak noktası olan Antalya savaş sürecinde de adından söz ettiriyor. Savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen ve Antalya'yı tercih eden Rus ve Ukraynalılar kentte ev kiralamak istiyorlar.

Artan talep ise fiyatların çok yükselmesine neden oldu. Savaştan önce 3.000 TL olan ev kiralarının savaş sonrası Rus ve Ukraynalıların kente gelmesi nedeniyle 3 katına çıktığı öğrenildi. Ayrıca ev sahiplerinin yabancılara ev kiralamak istediği vatandaşlara ev kiralamaktan kaçtıkları öne sürüldü.

TÜRKLERE EV KİRALAMIYORLAR 7000 TL İSTİYORLAR

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Antalya'da 29 bin Rus ve 9 bin Ukraynalı yerleşik olarak yaşıyor. Bu rakam savaş nedeniyle son haftalarda artmakta. Savaştan kaçan Rusya ile Ukraynalıların, Türkiye'deki ilk tercihleri ise Antalya oluyor. Her yıl milyonlarca Rus ve Ukraynalı turiste ev sahipliği yapan Antalya, bundan sonraki dönemde yerleşik olarak daha çok yabancı barındıracak gibi duruyor.

Savaşın başlamasının ardından Türkiye'de yakını akrabası olanlar ilk olarak onların yanına yerleştiler. Ancak daha sonra kentte ev kiralamak üzere gelenler oldu. TÜİK son raporunda; Antalya'da şubat ayında 4 bin 727 konut satışı gerçekleştiğini, 1099 konutun ise yabancılar tarafından satın alındığı açıkladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satış rakamları kıyaslandığında ise, konut satışlarının şubat ayına göre yüzde 27,68 arttığı bildirildi.

Antalya'da yaşanan bu yabancı nufüs artışı ise kira fiyatlarına yansıdı. Konyaaltı ilçesi Hurma ve Arapsuyu bölgelerinde evlerin camlarına kiralık ilanlarının arttığı gözlemlenirken Muratpaşa ilçesi Lara bölgesine de ilginin yoğun olduğu aktarıldı.

Şehirde yaşanan kiralık konut fiyat artışlarına ilişkin Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komitesi Başkan Yardımcısı Cenk Altun açıklamada bulundu. Altun Ukrayna ve Rusya'dan çok fazla talep olduğunu bu durumunda kira artışlarına neden olduğunu söyledi. Altun konuşmasına ise "Bugün giriş kat bir daireyi 3 bin 500 liraya kiraya vermek istedi mülk sahibi. 'Neden bu kadar yüksek fiyat' diye sorduğumda ise 'Bu fiyatı veren Rus ve Ukraynalılar var' dedi. Altun konuşmasının sonunda ise ev sahiplerinin mevcut kiracıları çıkararak yabancılara kiralanmak istediğini açıkladı.

Emlak Haberleri Haberleri