Seçimden sonra kiralık ev fiyatları ne olur, 2023 yılında kiralar düşecek mi yükselecek mi?

Ev kiralarında yaşanan fahiş zamlar vatandaşı canından bezdirirken gözler 2023 yılına çevrilmişti. Yaşanan süreçte kiralık ev fiyatları için seçim sonrası döneme dair ilk tahminler geldi.

Satılık ve kiralık ev fiyatlarında peş peşe zamlar gelmeye devam ederken konut fiyatlarında yaşanan artış ev kiralarına da olumsuz yansımıştı. Kiralık evlere gelen zamlar nedeni ile vatandaş büyük bir barınma krizi yaşarken ev sahiplerine yönelik olarak hükümet tarafından yapılan düzenleme ile kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilmişti. 

Mevcut devam eden kira sözleşmelerinde yıllık kira artış oranı 12 aylık TÜFE ortalaması yerine yüzde 25 ile sınırlandırılırken ev sahipleri yapılan düzenlemeye tepki göstermişti. Tüm itirazlara rağmen hükümet geri adım atmamış ve 2023 yılının Temmuz ayına kadar bu oran üzerinden zam artışı yapılması hükmü devreye alınmıştı. Ancak alınan önlemler yeni kiralık evlerin fiyatlarında yaşanan yükselişin önüne geçmekte yetersiz kalmış zam yağmuru devam etmişti. 

KİRALIK EV FİYATLARI NE OLUR, KİRALAR DÜŞECEK Mİ 2023?

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan dalgalanma tüm hızı ile devam ederken boş kiralık ev arayan vatandaşlar gözlerini 2023 yılına çevirmişti. Yaşanan dalgalanmanın ardından yeni yılda konut fiyatları için indirim bekleyenler ne yazık ki hayal kırıklığı yaşadı. Ekonomistler inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişin devam ettiğini belirterek konut fiyatlarında dramatik bir düşüş beklemediklerini dile getirdiler. 

Açıklanan tahminlere göre konut fiyatlarında sert bir düşüş yerine kademeli normalleşme yaşanacak. Ancak konut fiyatları kademeli olarak düşerken kiralık ev fiyatlarında ise belirleyici unsur yine arz talep dengesi olacak. Özellikle de kendi ülkelerinde savaşın sona ermesi halinde Rusların ve Ukraynalarının ülkelerine dönüşü ile boş kiralık evlerin artması ile fiyatın düşebileceği belirtiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri