İnşaat sektörü her geçen gün büyümeye devam ederken, pastadan pay almak için inşaat sektörüne girmeyi tercih eden müteahhit sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor.
İnşaat sektöründe üretilen konut sayısı büyük bir hızla yükselmeyi sürdürürken yaşanan konut stoku artışı için en büyük neden bu gösteriliyor. Sektör temsilcileri "önüne gelen herkesin müteahhit olması" konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken bilinçsiz şekilde yapılan konut üretimi ve müteahhit sayısının her geçen gün artmasının gelecek için tehilke çanlarının çalmasına neden olduğuna dikkat çekiyorlar. Sektörün en önemli oyuncularından Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum sorunun çözümü için yepyeni bir öneri getirdi.İnşaat Ruhsatı Almak İsteyen Kişilere Kota Uygulanacak
Kurum 2017 yılında verilen toplam inşaat ruhsatı sayısı olarak daire için 1 milyon 323 bin, bina için ise 155 bin 148 rakamını açıkladı. İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotif gücü olduğun vurgulayan Kurum bu nedenle ekonominin geleceği adına mutlaka inşaat sektöründe ciddi düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çiftçilere ürün kotası uygulandığını belirten Kurum inşaat sektörünü kurtarmak için buna benzer bir sistemin inşaat sektörüne uyarlanması gerektiğinin altını çizdi.
Ruhsat Almak İsteyen İnşaat Şirketleri ve Müteahhitler Yeterliliklerini Kanıtlamalı
Murat Kurum inşaat ruhsatı almak için belediyeye başvuru işlemlerini başlatan kurum ve müteahhitlerin belediyeler tarafından çok iyi bir şekilde incelenmesini isterken bunun için belirli kriterlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Konut fiyatlarında yaşanan düşüşün en büyük nedeninin de bu hesapsızca verilen ruhsatlar olduğunu iddia etti. Özellikle de kentsel dönüşümün yapıldığı yerlerde yaşanan karmaşanın daha da yoğunlaştığı belirtilirken 10 bin adet konutun satıldığı bir bölgede 30 bin konutun üretilmesi sonucunda konutun satılmasını sağlamak için fiyat indirimi yapılmasını zorunlu kılıyor.
Konutta KotaUygulaması Mümkün Mü?
Sektöre acil bir şekilde müdahale edilmesi istenirken şu anda hükümet kanadından konu hakkında yapılan bir açıklama bulunmuyor. Ancak kapalı kapılar arkasında söz konusu talebin değerlendirmeye alındığı, üzerine yapılabilecek müdahaleler hakkında çalışmalar yürütüldüğü iddia ediliyor. Hükümet inşaat sektörüne oldukça önem verirken inşaat sektöründe yaşanacak en ufak bir sorunun dahi ekonomik göstergeler üzerinde yaratacağı olumsuzluk bu ciddiyeti zorunlu bir hale getiriyor. Kota uygulaması belirli sınırlar dahilinde uygulandığı takdirde sektörde yaşanan konut stoku sorunu için kesin bir çözüm getirecek gibi görünüyor.