Sel felaketi ile yıkılan Giresun Dereli yeniden inşa edilip ayağa kalktı!

Türkiye’de yaşanan afetlerin ardından meydana gelen hasarlar devlet yönetiminde ortadan kaldırılıp bölge yeniden ihya ediliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020 yılının yaz aylarında sel felaketi ile karşılaşan Giresun’un Dereli ilçesini yeniden imar etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı afetlerin meydana gelmesinin ardından çok önemli çalışmalar yapıyor. Afetlerle yıkılan alanlar bakanlık tarafından yeniden inşa ediliyor. Bu imar sürecinde tamamen güvenli alanlar inşa edilirken sel olmuşsa dere yataklarından, deprem olmuşsa dayanıksız zeminlerden uzak duruluyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Giresun’da yaşanan sel afetinin ardından başta Dereli ilçesi olmak üzere bölgeyi yeniden ayağa kaldırdı. Giresun’da toplam 369 adet konut, 122 adet dükkan ve 24 adet köy evi teslim edildi. Ayrıca sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden altyapı ve üstyapı yatırımlarına kadar 1.5 milyar liralık 24 proje devam ediyor.

Deprem, sel, yangın gibi doğal afet yaşayan bölgeleri yeniden canlandırmak ve hayatı normale çevirmek için çalışmalar sürüyor. Afet yaşayan bölgelerde yeni konut ve işyerlerini 1 yıl içinde teslim etme hedefiyle çalışan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgelerinde bugüne kadar 45 bin konut, iş yeri, köy evi ve ahırı tüm sosyal donatılarıyla birlikte teslim etti. 2020 yazında sel felaketi yaşayan Giresun da bu bölgelerden biri... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Giresun’da 22 Ağustos 2020’de yaşanan sel felaketinin ardından hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmadık” dedi.

1.5 MİLYARLIK 24 PROJE

Bakan Kurum, selde büyük zarar gören Dereli ilçesinde, sel felaketinin yaralarının hızla yapılan çalışmalar sayesinde sarıldığını belirterek, “Bakanlık eliyle Giresun’da sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden altyapı ve üstyapı yatırımlarına kadar toplam 1.5 milyar liralık 24 proje devam ediyor. Giresun’da TOKİ eliyle; 3 bin 764 konut, sosyal donatılarıyla beraber tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Yine TOKİ ile 690 konut ve 19 dükkanın yapımına da sosyal donatılarla beraber devam ediliyor” dedi.

AFET BÖLGELERİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Diğer afet bölgelerinde bugüne kadar yapılan çalışmalar şöyle:

-Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya’da toplam 33 bin 821 adet konutun inşası tamamlandı.
-İzmir’deki 5 bin 61 konut ve ticari bağımsız birimin inşaatından 4 bin 604 adet konutun yapımı tamamlandı.
-23 Kasım 2022’de meydana gelen Düzce depremi sonrası 213 adet birimin üretilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.
-Kastamonu ve Sinop’ta 1265, Rize’de ise 400 konutun inşaat çalışmaları etaplar dahilinde tamamlanıyor. Bu çerçevede Kastamonu Bozkurt ilçesinde üretilen konutların hak sahiplerine teslim sürecine başlanıldı.
-2021 yılı yaz aylarında Antalya ve Muğla yangınları sonrasında toplam 1450 konut ve 730 ahır inşa edildi.

KÖY EVLERİ DE HAZIR

Bakan Kurum, bu kapsamda yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

Dereli ve Doğankent ilçe merkezleri başta olmak üzere sel afeti sonrası tespit işlemleri gerçekleştirilen 433 adet konut ve 202 adet ticari ünite olmak üzere toplam 635 adet bağımsız birimin tahliye, yıkım, kira ve taşınma işlemleri, kamulaştırma, yapım faaliyetleri gerçekleştirildi.

Dereli ve Kuşluhan Mahalleri riskli alanında 71 konut ve 82 ticari ünite, Dereli ilçesi Sütlüce Mahallesi rezerv yapı alanında 142 konut ve Doğankent ilçesi Merkez Mahallesi rezerv yapı alanında 156 konut ve 40 ticari bağımsız birim, Giresun Merkez, Dereli, Doğankent, Tirebolu ilçeleri ve köylerinde 24 köy evi olmak üzere toplam 369 konut 122 adet ticari ünite ve 24 köy evinin inşaatı tamamlandı. Hak sahiplerine teslim işlemleri gerçekleştirildi.

Tirebolu ilçesi Sekü Köyü ve Espiye ilçesi Adabük Mahallesi’nde belirlenen rezerv yapı alanlarında kamulaştırma işlemleri Bakanlığımızca tamamlanmış olup, projelendirme ve yapım işlemleri Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca devam ediyor.

Çaldağ Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm kapsamında 24 adet konut ve 19 adet işyerinin yapımı tamamlanmış olup hak sahiplerine teslim aşamasında.

Espiye ilçesinde rezerv yapı alanında 71 adet konut inşaatının yapımına devam ediliyor.

YENİ DERELİ PROJESİ

Bakan Kurum, 2 yıl önce Giresun’da yaşanan sel felaketinden en çok zarar gören Dereli ve Doğankent’te toplam 369 konut inşa edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle tüm konutlar hak sahibi Giresunlu, vatandaşlara teslim edildi. Dereli, Doğankent ve Tirebolu’da da inşa edilen 250 ahırlı köy evinin yapımına da devam ediliyor.

‘Dereli’yi yeniden ayağa kaldıracağız’ sözümüzle bugün Yeni Dereli Projesi kapsamında adliye, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü inşaatlarının yapımına tüm hızıyla devam ediliyor. Dereli ilçesi Jandarma Komutanlığı ve 12 konutluk lojman inşaatı tamamlanmış olup 2023 yılında tüm konut ve sosyal donatıları tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulacak.”

SOSYAL KONUTTA 3 BİN 550 KONTENJAN

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan İlk Evim, İlk İşyerim projesi kapsamında Giresun’da 1550 konut ve 2 bin konut amaçlı altyapılı arsa vatandaşlara sunuldu. Söz konusu konut ve arsaların kura çekim işlemleri de tamamlandı.

NEREDE NE İNŞA EDİLDİ?

Dereli: 213 adet konut, 82 adet dükkan
Doğankent: 156 adet konut, 40 adet dükkan
Çaldağ: 24 konut, 19 işyeri
Giresun Merkez, Dereli, Doğankent, Tirebolu ilçeleri ve köyleri: 24 adet köy evi

Afet yaşanan bölgelerin yeniden imarı konusunda Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yönetiminde yapılan çalışmalar yeni yaşam merkezlerinin kurulmasını sağlıyor. Aynı şekilde deprem felaketinin sonrasında bölgenin yeniden imarına başlanıldı. Bu konuda TOKİ direkt sorumluluk alırken bölgede 650 bin konut yeniden inşa edilip vatandaşlara verilecek.

Emlak Haberleri Haberleri