Şiddetli deprem riski o illerimizde her an kapıda! Vatandaşlar yapmanız gereken binanıza dayanıklılık testi yaptırmak

Türkiye'nin çok büyük bir kesimi deprem riski altında bulunuyor. Bu risk altında yaşayan vatandaşlar ise deprem gelmeden önce sağlamlık testi yapabilir ve gerekli önlemleri alabilirler.

Emlak365.com - Son olarak Karadeniz'de yaşanan ve İstanbul'da hissedilen deprem vatandaşların korkmasına neden oldu. Başta İstanbul olmak üzere Karadeniz kıyıları başta olmak üzere Türkiye'de nüfusun bulunduğu birçok bölgede deprem çok büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar sürekli şiddetli deprem uyarısında bulunurken Emlak365 olarak vatandaşların bu süreçte ne yapabileceğini aktarıyoruz.

DEPREM RİSK HER ZAMAN VAR

Karadeniz'de yaşanan, İstanbul ve diğer civar şehirlerde hissedilen depremin ardından uzmanlardan bir bir açıklamalar geldi Son olarak Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür beklenen büyük İstanbul depremi için görüşlerini açıkladı. Naci Görür, Karadeniz'de yaşanan depremin İstanbul'dan geçen fay hattıyla ilgisi olmadığını söyledi.

İstanbul için zamanın daraldığını ifade eden Görür beklentilerine ilişkin "Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum. İstanbul bizim beklediğimiz deprem periyodu içerisinde zamanı tükeniyor. 7.0'ın üzerinde bir deprem ile sınanacak" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR NE YAPABİLİRLER?

Deprem riski altında olan kentlerde yaşayan vatandaşlar bazı önlemler alarak depremi daha güvenli bir şekilde karşılayabilirler. Vatandaşlar ikamet ettikleri apartmanları için sağlamlık testi yaptırabilirler. Bina Sağlamlık Testi yada Bina Dayanıklılık Testi adıyla yapılan bu işlemde binanın hangi şiddetteki bir depreme daynabileceği, binanın güvenliğini tehdit eden zayıflıkların tespit edilmesini sağlıyor. Bu test ile vatandaşlar binalarının durumunu öğrenebilir gerekli olması halinde ise güçlendirme yapabilirler.

Bina sağlamlık testi nasıl yaptırılır?

Bina sağlık testi yaptırmak için apartmanda ikamet eden mülk sahipleri ile anlaşılması gerek. Daha sonra bu alanda Çevre Bakanlığı onayı ile hizmet veren firmalar ile iletişime geçilmeli. Birçok firmadan fiyat alacak olan apartman yönetimleri kendilerine en uygun seçeneği değerlendirip testlerini yaptırırlar. Test sonrası ise güçlendirilmesi gerekli olan bölümler tespit edilir.

Emlak Haberleri Haberleri