Sıfır Ev Alanlar İçin Düşük Emlak Vergisi Ödeme Yolu! 5 Sene Boyunca Daha Düşük Vergi Ödeyebilirsiniz

Kamu bankaları tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası ile Haziran ayında konut satış rakamları büyük bir rekora imza atarak 190 bin barajını aştı.

Kamu bankaları tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası ile Haziran ayında konut satış rakamları büyük bir rekora imza atarak 190 bin barajını aştı. Vergi Müfettişi Orhan Baytekin ise sıfır konut almak isteyen ve alanları uyararak nasıl daha düşük emlak vergisi ödeyebileceklerini açıkladı. Detaylar haberimizde...

Ülkemizde faiz oranlarının düşmesiyle birlikte Gayrimenkul sektöründe fazlasıyla hareketli günler başladı. Sıfır yani hiç kullanılmamış evler daha düşük faiz oranıyla kredi imkanı bulurken ikinci el yani kullanılmış evler için kredi faiz oranlarının sıfır evlere göre biraz daha yüksek olduğu görülmüştür.



Hiç kullanılmamış yani sıfır ev almak hem kredi faizleri yönünden hem de tüketicinin yeni evde oturma isteğiyle daha cazip gelmektedir. Evi almakla birlikte birtakım sorumluluklarda başlamış oluyor. Bunların en başında geleni de Emlak vergisidir. Peki sıfır ev aldığımızda düşük tutarlı emlak vergisi ödeme imkanı var mıdır? Bu yazımızda bu konuyla ilgili düşüncelerimizi belirteceğiz.



1319 sayılı Emlak vergisi kanununun 1.maddesine göre Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir denilmektedir. Dolayısıyla aldığımız ev Emlak vergisinin konusuna girmektedir. Kanunun 3.maddesinde de Binanın maliki emlak vergisinin mükellefi olarak belirtilmiştir yani evin sahibi olarak bizler emlak vergisinin mükellefi olmaktayız.





1319 sayılı Emlak vergisi kanununun Geçici muafiyetleri düzenleyen 5. Maddenin a fıkrasına göre; Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4'ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.”



Madde metninden anlaşılacağı üzere mesken olarak kullanılan yeni aldığımız evin vergi değerinin 1/4 ‘ü inşaat bitip ev tarafımıza teslim edildiği tarihin içinde bulunduğu yıldan sonra başlamak üzere 5 yıl süre ile ödenmeyecektir.



Örnek vermek gerekirse 2019 yılında 100.000 TL’ye sıfır ev alan Mehmet amca ilk yıl emlak vergisi ödemeyeceği için 2020 yılında örneğin 500 TL emlak vergisi ödeyecekse bu tutarın 1/4 ‘ü olan 125 TL’yi ödememe imkanı bulunmaktadır. Mehmet amca bu indirimi 2020 yılından başlamak üzere 5 yıl boyunca yani 2024 yılına kadar kullanabilecektir. Bu imkandan yararlanmak için evin bağlı bulunduğu belediyeye başvuruda bulunarak durumun bildirilmesi gerekmektedir.



Çoğu vatandaş 1319 sayılı Emlak vergisi kanununun 5.maddesinin a fıkrasında yer alan Geçici Muafiyet hakkında bilgi sahibi olmadıklarından bu haklarını kullanamamaktadır. Dolayısıyla sıfır ev alanların emlak vergisi ödeme mükellefiyeti başlamadan önce durumu mutlaka bir dilekçe ile evin bağlı olduğu belediyeye bildirmesi gerekmektedir.



ORHAN BAYTEKİN



VERGİ MÜFETTİŞİ



EMLAK365.COM - ÖZEL HABER (HABERİN TAMAMI YADA BİR BÖLÜMÜ ALINTILANAMAZ, KOPYALANAMAZ VE HERHANGİ BİR YERDE PAYLAŞILAMAZ)


Emlak Haberleri Haberleri