Sıfır Ev Satın Alırken Ne Kadar Tapu Harç Masrafı Ödenir?

Ev satın alırken tapu harç masrafı ödemesi yapılmaktadır. Peki sıfır ev satın alırken tapu harç masrafı ne kadardır? Tapu harç masrafı ödemeleri kaç TL'dir?

Gayrimenkul satın almak isteyenler tapu işlemleri sırasında bazı masraflarla karşılaşmaktadırlar. Bu masraflardan birisi de tapu harç masrafıdır. Peki 2022 verilerine göre tapu harç masrafı ne kadardır? Sıfır ev ile ikinci el ev satın alımında tapu harç masrafı farkı bulunur mu? Tapu harç masrafını alıcı mı yoksa satıcı mı öder? Tapu harç masrafı neye göre belirlenmektedir?

TAPU HARÇ MASRAFI NE KADARDIR 2022

Tapu harç masrrafları ile alakalı olarak yapılan yoğun araştırmalarda fiyat tarifesi sorgulanmaktadır. Ancak tapu harç masrafı standart bir fiyat tarifesinden ödenmemektedir. Tapu harç masrafı gayrimenkulün satış bedeline göre değişmektedir. Uygulamaya göre gayrimenkul satışlarında yüzde 4 oranında tapu harç masrafı tahsil edilmektedir. Bu bedel gayrimenkulün tapuda gösterilen satış bedeline göre değişmektedir.

TAPU HARÇ MASRAFINI KİM ÖDER?

Tapu harç masrafı olarak ödenen yüzde 4 oranındaki bedelin yüzde 2'si alıcıya ve yüzde 2'si de satıcıya aittir. Taraflar bu ödemeleri yapmakla yükümlüdürler. Ancak bu yükümlülükler zaman zaman eşit olarak paylaşılmamaktadır. Alıcı ile satıcınıun anlaşması ile tapu harç masrafının tamamı alıcı tarafından ödenmektedir. Bu konuda tarafların anlaşmaları belirleyici olmaktadır.

SIFIR EV İLE İKİNCİ EL EV İÇİN ÖDENEN TAPU MASRAFI FARKLI MIDIR?

Sıfır ev satın alırken de ikinci el ev satın alırken de ödenen tapu harç masrafında herhangi bir fark yoktur. Yüzde 4 oran burada da geçerlidir. Ancak sıfır evlerin fiyatları daha yüksek olabildiği için daha yüksek tapu harç masrafı çıkabilmektedir. Bu durum sıfır evden değil evin fiyatından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak sadece ev değil tüm gayrimenkullerden satış fiyatı üzerinden yüzde 4 tapu harç masrafı tahsil edilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri