Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Muafiyeti İle Tek Evi Olanlara Devlet Binlerce Liralık Para İadesi Yapacak!

Mart ayı itibari ile emlak vergisi 2022 1. Taksit ödeme tarihi başladı. Ancak vergi muafiyeti ve geriye dönük para iadesi fırsatı da bulunuyor. Peki, Kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez?

Emlak vergisi 2022 takvimi için 1. Taksit ödeme dönemi 1 Mart 2022 tarihi itibari ile başladı. Milyonlarca ev sahibi, arsa, tarla, bahçe, dükkan, işyeri gibi taşınmazı olan kişiler emlak vergisi mükellefi olarak ödeme yapacaklar.

Ancak tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisinde de sıfır oranlı emlak vergisi paketinde vergi muafiyeti hakkı uygulanıyor. Bu hak kapsamında emlak vergisi muafiyet hakkı olan kişiler ödeme yapmadıkları gibi birde geriye dönük 5 sene içerisinde ödemiş oldukları para bulunuyorsa bunu devletten tek bir başvuru ile geri alabiliyorlar.

EMLAK VERGİSİ 2022 ÖDEME TARİHLERİ! 1. TAKSİT ÖDEMELERİ BAŞLADI MI, SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

Emlak vergisi ödemeleri her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer almakta olup ödeme Mart ayında başlar. 1 Mart tarihi itibari ile emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer almayan kişiler o yıl için tahakkuk eden tutarı ödemekle yükümlüdür. İsteyen kişiler 31 Mayıs tarihine kadar borçlarının tamamını tek bir seferde peşin olarak ödeyebileceği gibi isteyen kişiler ise borçlarını 2 eşit taksitte ödeyebilir. Emlak Vergisi 2. Taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılır.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ! KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER, KİMLER ÖDEMEZ?

Ev sahibi olmasına rağmen maddi olarak vergi ödemeye gücü olmayan kişilere vergide adalet ilkesi ile vergi muafiyeti hakkı verilmektedir. Bu kişiler sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanır.

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Sahip olduğu evin 200 metrekareden daha büyük olmaması ve tek evi olması şartı ile;

Devletin vermiş olduğu emekli maaşından başka hiçbir geliri olmayan emekliler,

Hiçbir geliri olmayan ev hanımları, şehidin dul eşi ve yetimleri, gaziler, engelli bireyler ve işsiz kişiler sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanır.

Kimler Emlak Vergisi Öder?

Yukarıdaki listenin dışında kalan apartman dairesi, müstakil ev, yazlık, bağ, tarla, hobi bahçesi, depo, dükkân, işyeri gibi taşınmazı olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

TEKİ EVİ OLANLARA GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK EMLAK VERGİSİ PARA İADESİ NASIL ALINIR?

Emlak vergisi muafiyeti listesi içerisinde yer almasına rağmen bu hakkından haberdar olmadığı için ödeme yapan kişilere belediyeler emlak vergisinde zaman aşımı sınırı nedeni ile geriye dönük 5 senelik zaman dilimi içerisinde ödemiş oldukları parayı iade alabilmektedir. Bu tutarı geri almak için ödeme yaptığınız belediyeye şahsen başvuru yapmanız yeterlidir.

Emlak Haberleri Haberleri