Koronavirüs salgını döneminde evde geçirilen zorunlu sürenin artması ile komşuluk ilişkileri de adeta bir sınava tabi tutulurken bu süreçte ortak alanların kullanımları konularında da tartışmalar alevlendi.
Özellikle de sokağa çıkma kısıtlaması döneminde hayvanseverler ile bazı site sakinleri sık sık karşıya gelirken kısıtlama döneminde apartman ve site bahçelerinde sokak hayvanlarının beslenmesi de ayrı bir tartışma konusu olarak öne çıkmıştı.
APARTMAN VE SİTE BAHÇESİNDE SOKAK KEDİSİ, KÖPEK BESLENİR Mİ?
Sitelerde ve apartmanlarda bahçeler ortak kullanım alanları olarak kabul edilmekte olup bu nedenle kullanımları konusunda belirli kurallara uyulması zorunludur. Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Hayvanları Koruma Kanunu’na göre merak edilen soruyu yanıtladı.
Söz konusu kanuna göre parklar gibi site ve apartman bahçelerinin de sokak hayvanlarının doğal yaşam ortamı olarak kabul edildiğini belirten Armutçu sahipsiz olsa dahi bir hayvanın site ya da apartman bahçesinden atılamayacağını, belediyeler tarafından buralardan alınarak başka bir yere taşınamayacağını dile getirdi.
SİTE GÖREVLİSİ BAHÇEDEKİ SOKAK HAYVANLARINI ATABİLİR Mİ?
Armutçu yapmış olduğu değerlendirmesinde "5199 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği 20. maddesi uyarınca; sahipsiz hayvanlara ilişkin her türlü işlem, yasanın uygulayıcısı olan Valilik Orman Su İşleri Müdürlükleri ve Belediyelere verilmiştir.
Belediyeler dışında hiçbir kurum veya kuruluş, sahipsiz hayvanlara müdahale edemez, toplayamaz. Site, apartman, resmi ve özel kurum görevlilerinin kedi ve köpeklerin yerini değiştirmesi, başka yerlere götürmesi, toplaması yasa ihlalidir" diyerek ne site görevlisinin ne de belediyelerin kesinlikle site bahçesinde bulunan sokak hayvanlarına müdahele edemeyeceğinin altını çizdi.