Sitede ve Apartmanda İşyeri Açma İzni Almak Zorunlu Mu, Dükkan Açılabilir Mi?

Son dönemde sitede ve apartmanlarda açılan işyerlerinin sayısı artarken hem apartmanında işyeri açılmak istenen hem de apartmanda işyeri açmak isteyen kişiler bu iş için izin alınmasının gerekli olup olmadığını merak ediyor.

Son dönemde sitede ve apartmanlarda açılan işyerlerinin sayısı artarken hem apartmanında işyeri açılmak istenen hem de apartmanda işyeri açmak isteyen kişiler bu iş için izin alınmasının gerekli olup olmadığını merak ediyor. Apartmanda ve sitede işyeri açmak için izin almak gerekli mi, apartmanda işyeri açmak yasak mı, Apartman dairesi işyeri olarak kullanılabilir mi?

Son dönemde sitelerde ve apartmanlarda açılan işyeri, dükkan, büro ve ofislerin sayıları artarken hem bu yerlerde işyeri açmak hem de bu yerlerde yaşayan kişiler bunun için izin zorunluluğu olup olmadığını araştırıyor.



APARTMAN DAİRESİ İŞYERİ OLARAK KULLANILABİLİR Mİ?



Gerekli şartların yerine getirilmesi halinde apartman dairesinin işyeri olarak kullanılmasına izin verilmektedir. Bu konudaki kurallar Kat Mülkiyeti Kanununa göre belirlenmektedir. Toplu yaşam sürülen site ve apartmanlarda ortak yaşam alanlarında açılacak olan işyeri için mutlaka diğer kat maliklerinin izin ve onayının alınması şartı bulunmaktadır.



Bu nedenle bir apartmanda ya da sitede işyeri açmak isteyen kişilerin mutlaka tüm kat maliklerinden muvafakatname alması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda sadece alınacak olan muvafakatname yeterli olmamakla berebare buna ek olarak genel kurul toplantısı yapılarak oy birliği ile izin kararı alınması zorunluluğu da bulunmaktadır.



Örneğin büro, berber, güzellik salonu gibi açılacak olan işyerleri için muvafakatname alınması yeterli olurken işyeri, sinema, tiyatro gibi gayrimenkulün bir bölümünde açılacak olan büyük işyerleri için ise genel kurul kararı alınması gerekmektedir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri