Son Dakika Açıklaması Geldi: Yeni Torba Yasada İmar Affı Var Mı, 2022'de, 2023 Yılında İmar Barışı Çıkacak Mı?

Yeni imar barışı için heyecanlandıran son dakika açıklaması geldi. Bir önceki imar barışı için başvuru yapmayan ya da yapı kayıt belgesi ödemesini kaçıranlara Meclis'te imar affı çıkacak mı?

2018 senesinin Haziran ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile İmar Barışı çıkarılmış, sahip olduğu taşınmazda imar yasasına aykırılık olduğu için kaçak yapı statüsüne giren kişilere devletle barış imkanı sunulmuştu. Milyonlarca kişinin başvuru yapmış olduğu imar barışında yaşanan 2018 yılı ekonomik krizi nedeni ile yapı kayıt belgesi ücreti ödeme krizi yaşanmıştı.

İmar barışı son başvuru tarihi dolmasına rağmen başvurusunu yapamayan ya da başvuru yapmasına rağmen yapı kayıt belgesi ücreti son ödeme tarihini kaçıran milyonlarca kişi bu haktan yararlanamamıştı. Süreçte imar barışı son başvuru tarihinin uzatılması için yoğun başvuru ve talep olmasına rağmen bakanlık başvuruları kapatırken gözler yeni imar affı müjdesine çevrilmişti.

İMAR BARIŞI MAĞDURLARINA MÜJDE VE TORBA YASADA İMAR AFFI VAR MI?

Meclise sunulan yeni torba yasayı inceleyen ekonomist Turhan Bozkurt konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında "AK Parti tarafından meclise yeni bir torba kanun verildi. İçerisinde vergi affı, gazetecilere yönelik hapis cezası ve turizm sektörüne dair düzenlemeler de var. Adı üstüne torba yasa, içerisinde her şey var.

AK Parti'nin ve Cumhur ittifakının bir oy oranı kaygısı yok, bu torba yasa teklifi bu nedenle kısa sürede meclisten geçirilecektir. 39 maddelik kanun teklifi yasalaşacaktır. Teklifte ismi konulmamış aflar var. İmar affı, vergi affı gibi aflar var.

PİŞMANIM DİYEN VERGİ CEZASI AFFI HAKKINDAN YARARLANACAK!

Vergi suçu işlemiş, vergi kaçırmış olan varsa pişmanım derse, bundan sonra yapmayacağım derse affedilecek. Her seçim öncesi mali aflar çıkarırsanız vaktinde borcunu ödemiş olan kişileri devlet tarafından cezalandırmış oluyorsunuz.

2023 İMAR AFFI BEKLENİYORDU! 2022 İMAR BARIŞI MÜJDESİ GELDİ...

Üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilen gayrimenkullerin kadastrosu yapılacak. Tutulan bu kadastro tutanağının beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüğünün beyanlar hanesine de aynı şekilde aktarılacak. Böylelikle hak sahipliği belirlenmiş olacak. Gayrimenkuller için 2/B alanlarında kalan taşınmazların satışına dair hükümlerle kıyas edilerek bu işlem sonucunda hak sahiplerine direkt olarak satışının önü açılacak.

Hazine arazileri üzerinde ya da tarım arazisinden devşirilmiş, tapusu olmayan arazileri imar barışından sonra bile gelenlere af hakkı veriliyor. Ben burada bu yapıların, gayrimenkullerin sahipleri zaten mağdur oluyoruz, tapumuz yok ama elektriğimiz, doğalgazımız var vergi ödüyoruz diyebilirler. Ama dünyanın hiçbir yerinde anayasaya kanuna aykırı yapı yapılamaz. Yarın bir yerden dava açılsa mahkeme ikisini de kovar. Çünkü ikinizde devlet arazisinde işgalci konumdasınız.

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu hazine gayrimenkullerinin satışına dair müracaat süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılacak, dolayası ile af var" diyerek affın çıkacağını ama bu affın olumsuz sonuçlar doğuracağını dile getirdi.

2022 YILINDA YENİ İMAR AFFI ÇIKACAK MI, İMAR BARIŞI GELİR Mİ?

Yapılan açıklamalardan sonra kamuoyunda yeni bir af beklentisi oluşurken gözler meclisten gelecek müjdeli habere çevrildi.

Emlak Haberleri Haberleri