Yeni bir Çiftlik Bank vurgunu yaşanmaması adına Hazine ve Maliye Bakanlığı faizsiz tasarruf finansman şirketlerini mercek altına almış, yapılan yasal düzenleme ile bu şirketlere belirli yasal kriterler getirilmişti. BDDK tarafından yayımlanan karar kapsamında belirlenen sürenin sonuna kadara aranılan şartları yerine getiremedikleri tespit edilen evim şirketleri hakkında kapatma kararı alınmıştı.
Kapatılan şirketlerde birikim yapan tasarruf sahipleri için o tarihten sonra zorlu günler başlarken aradan geçen uzun süreye rağmen paralarını geri alamayan hak sahipleri sık sık yaptıkları eylemler ile seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Süreçte kapatılan şirketler tasfiye sürecine girmiş, bu süreçte işlemlerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütüleceği ilan edilmişti.
TMSF 49 BİN EVİM MAĞDURUNUN BEKLEDİĞİ AÇIKLAMAYI YAPTI!
Tasarruf Mevduat sigorta fonu tarafından yürütülen süreçte çalışmalar tüm hızı ile devam ederken bir yandan da AK Parti tarafından gerekli yasal düzenlemeler için atılması gereken adımlar torba yasa içerisine eklenmişti. Kanun teklifinde sisteme giren kişilerin ödemiş oldukları giriş parasının vazgeçmeleri durumunda yanacak olması büyük eleştirilere neden olmuştu.
TMSF tarafından yapılan açıklamada bu rakamın tek seferde peşin olarak ödeneceği ilan edildi. İntibak sürecini tamamlayan 6 firmaya bu hafta içerisinde sertifika verilmesi hedeflenirken sistemde kalmaya karar veren hak sahiplerinin bu 6 şirket arasında eşit olarak paylaştırılacağı ilan edildi. Yol haritası ile TMSF şirketlere duyuru yapacak ve bu şirketlerden talep gelmesi durumunda süreci şeffaf bir şekilde işletecek.
- İntibak sürecini tamamlayan şirketler TMSF'ye başvuru yaparak tasfiye halindeki şirketlerin sözleşmelerine talip olacak.
- TMSF bu talepleri toplayarak BDDK onayına sunacak.
- BDDK'nın onay vermesi durumunda TMSF ile şirketler arasında sözleşme imzalanarak devirler yapılacak.
- Hukuki süreci devam edenlerin dışındaki sözleşmelerde devir ve teslimler yapılacak.
- Şirketler sözleşmeler üzerinden müşterilere ulaşacak ve sistemde devam edip etmeyeceklerini sorgulayacak.
- Devam eden hak sahipleri bugüne kadar ödedikleri para peşinat kabul edilerek yeni sözleşme imzalayacak.
- Devam etmek istemeyen kişiler sözleşme fesih dilekçesini, TMSF'ye değil sözleşmesini devralan şirkete teslim ederek çıkış yapacak.
- Sözleşmenin feshinin ardından şirket bu sözleşmeyi devreden şirkete iade edecek.
- Ödemeyi devralan şirket değil, devreden şirket en geç 1 aylık süre içerisinde yatırmış olduğu paranın tamamını, organizasyon ücretinin ise yüzde 20'sini peşin olarak tek seferde ödeyecek.
- 2004 sayılı İcra Ve İflas Kanununun 206'ncı maddesi kapsamında dördüncü sıra alacağı olarak organizasyon bedelinin kalan tutarı kayıt edilecek.