Hobi bahçesi olan herkesi ilgilendiren 7255 Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hobi bahçesi yasası kanunu son durum ne, hobi bahçeleri yıkılacak mı, hangi hobi bahçeleri yıkılmayacak, hangi hobi bahçeleri yıkılacak, hobi bahçesi yıkım kararı çıktı mı, hobi bahçesi yıkılacak mı, hobi bahçesi yıkılıyor mu? Soruların yanıtları haberimizde...
7255 Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun, 4 Kasım 2020 Tarihli Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak yayımlandı. Yayımlanan kanun kapsamında "hobi bahçeleri yıkılacak mı?" sorusu da yanıt bulmuş oldu.
İçerisinde farklı alanlarda çok sayıda düzenleme barındırması nedeni ile torba yasa olarak anılan kanun ile beraber ne yazık ki tüm tepkilere rağmen hobi bahçesi olanlara yıkım kararı kesinleşmiş oldu. Kanun kapsamında "hangi hobi bahçeleri yıkılacak?" sorusunda yaşanan belirsizlikte çözüldü.
7255 GIDA, TARIM VE ORMAN ALANINDA BAZI DÜZENLEMELER YAPILMASI HAKKINDA KANUN!
HOBİ BAHÇELERİ YIKILIYOR! HANGİ HOBİ BAHÇELERİ YIKILACAK?
Kamuoyunda büyük tepki çekmesi nedeniyle AK Parti tarafından üzerinde çalışılmak üzere bir süre ertelenen, meclisin tatilinin sona ermesinin ardından yeni dönemde üzerinde görüşmeler tamamlanan kanun düzenlemesi meclisten geçmişti. Halk arasında hobi bahçesi kanunu ve yasası olarak anılan 7255 Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun, Meclis tarafından onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanarak yürürlüğe girdi.
Kanunlaşan yasa teklifi kapsamında yıkılacak olan hobi bahçeleri de belirlenmiş oldu. Ne yazık ki tarım arazisi üzerine yapılan hobi bahçeleri yıkılacak. Çıkarılan yasaya rağmen belirlenen plan veya projelere aykırı hareket edildiğinin tespit edildiği durumlarda Valilik tarafından resen tespit yaptırılarak sorumlulara bin liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.
Yine 2 ay içerisinde bu kişiler projeye uygunluk sağlamakla yükümlü tutulacak. Büyük ova koruma alanı sınırları için bu cezalar iki katı olarak uygulanabilecek. 2 aylık süre dolmasına rağmen kullanım devam ediyorsa cezalar 3 katına çıkacak. İzinsiz olduğu tespit edilen bütün yapılar, taşınmazlar tarımsal üretime uygun hale getirilmek üzere masrafları Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanmak kaydıyla bir ay içinde belediyeler veya il özel idarelerince yıkılacak. Daha sonra yapılan tüm masraflar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım arazisi sahibinden tahsil edilecek.
Tarım arazilerini hobi bahçesi adı altında satan kişilere de kanun kapsamında artık hapis cezası verilebilecek. Yine bu kişilere 250 bin liraya kadar para cezası uygulanabilecek. Kanun kapsamında tarım arazileri üzerine ruhsatsız ve izinsiz olarak yapılan hobi bahçelerinin yıkım kararlarının önü açılmış oldu.